Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúca prezidentka Marine Le Pen?

.marína Gálisová .slovensko

Vo dnešných krajských voľbách vo Francúzsku má po prvom kole veľké šance strana Národný front, vedená Marine Le Pen. Mieri novodobá "Johanka z Arku" na najvyššie miesta v krajine?

Budúca prezidentka Marine Le Pen? Jacques Brinon/AP/Profimedia Marine Le Pen počas kampane do Európskeho parlamentu. V pozadí Johanka z Arku.

Podľa prieskumov verejnej mienky patrí Marine Le Pen k najpopulárnejším francúzskym politikom – podporu jej v anketách vyjadruje až 46 percent opýtaných. S takouto silou hlasov treba počítať a francúzsky mainstream má strach. Prezidentské voľby sa konajú až v roku 2017, oficiálne ešte nikto nekandiduje, ale debaty o tých, ktorí kandidovať pravdepodobne budú, prebiehajú s takou intenzitou, akoby šlo o skutočnú kampaň. Národný front má svoju favoritku jasnú.

ozveny roku 2002

Z pamäti Francúzov ešte nevymizol šok v roku 2002: vtedy do boja o prezidentské kreslo v Elyzejskom paláci zasiahol Jean-Marie Le Pen, Marinin otec, vtedy ešte líder Národného frontu. Prebil sa do druhého kola, pretože v tom prvom získal len o tri percentá menej ako víťazný Jacques Chirac. Pripomenul Francúzom, že Národný front už treba považovať za silného politického hráča, a že mainstreamoví politici trestuhodne zanedbávajú témy ako imigrácia, najmä islamská, a prenechávajú ich „okraju“.

V druhom kole však prišla pre Národný front studená sprcha a potvrdenie, že napriek vzostupu popularity Jean-Marie Le Pen nie je schopný osloviť smerodajnú časť populácie. Jacquesa Chiraca totiž bez ohľadu na stranícke rozdiely podporilo pravo-ľavé spojenectvo typu „všetci proti Le Penovi“, ktoré mu zabezpečilo vyše 82 percent hlasov. Mimochodom, žiadny iný prezident v dejinách Francúzskej republiky ešte nikdy nezvíťazil s takým náskokom. To jasne dokazuje, že Národný front bol v tom období a v rukách Jeana-Marie Le Pena napriek popularite skutočne okrajovou stranou názorového spektra. Aj triumfujúcemu Chiracovi muselo byť jasné, že toľko hlasov by inak nenazbieral – hlasovalo sa jednoducho proti Národnému frontu.

johanka z Arku

Odvtedy sa však veľmi veľa zmenilo. V roku 2011 sa líderkou Národného frontu stala Marine Le Pen, ktorej sa však dlhodobo darí zbavovať stranu extrémistického imidžu. Národný front sa s ňou na čele prezentuje ako politická strana, ktorá má serióznu agendu. Marine Le Pen sa vyjadruje ku kontroverzným témam európskych regulácií, k obmedzovaniu voľného podnikania, k deficitu demokracie v EÚ. Tvrdí, že bruselskí úradníci stratili kontakt s realitou a bezducho chrlia normy, ktoré majú na život bežného človeka negatívne dopady. Prezentuje sa ako francúzska vlastenka, ako zástankyňa poctivo pracujúcich a globalizáciou vykorisťovaných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite