Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinár, ktorý hovoril s Asadom

.andrej Bán .slovensko

Rozhovor s vedúcim zahraničného spravodajstva Českej televízie Michalom Kubalom, ktorý urobil interview so sýrskym prezidentom Baššárom Asadom pre ČT24.

Novinár, ktorý hovoril s Asadom ČT24 Michal Kubal z Českej televízie počas rozhovoru so sýrskym prezidentom Baššárom Asadom.

v Sýrii je vojna. Videl si v Damašku jej stopy a následky? Ako na teba mesto a ľudia zapôsobili? Mal si tam niekedy strach či obavy?

Videl som následky veľmi tvrdých bojov, ktoré v niektorých častiach Damašku stále prebiehajú. V Homse som videl zničené celé štvrte. Ľudia sa usilujú žiť, pokiaľ je to možné, čo najnormálnejšie životy. Ale to v krajine, kde zúri už piaty rok vojna, ide veľmi ťažko. Ich utrpenie je oveľa dôležitejšie než akékoľvek moje časovo obmedzené pocity.

prezident Asad nedáva rozhovory často. Prečo podľa teba poskytol rozhovor práve Českej televízii? Ide najmä o myšlienku podpísať prípadnú mierovú dohodu v Prahe? Kto s tou myšlienkou prišiel?

Motiváciu sýrskeho prezidenta nepoznám, ani po nej nechcem pátrať. Všeobecne ale platí, že rozhovory s nijakým svetovým lídrom nevznikajú bez toho, aby chcel spovedaný niečo vyjadriť. V každom prípade však sýrska strana nemala nijaké podmienky, ktoré by obmedzovali témy rozhovoru. A neviem, kto prišiel s myšlienkou na podpis prípadnej mierovej zmluvy v Prahe.

z tvojich reakcií sa zdá, že Asad je ľudsky celkom sympatický. Je to tak? Myslíš si, že osobný dojem môže byť zavádzajúci?

Každý dojem môže byť zavádzajúci. Dôležité je, že ma tieto dojmy neovplyvňujú pri novinárskej práci.

kto teda je podľa teba Asad, ak nie brutálny krvavý diktátor, čo je tvrdenie, ktoré ti na základe osobnej skúsenosti nesedí?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite