Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo znamená zostrelenie ruskej stíhačky Su-24?

.branislav Staníček .slovensko

Lietadlo sa premenilo na „ohnivú guľu“, povedal reportér tureckej televízie Habertürk TV pri záberoch horiacej ruskej stíhačky Suchoj 24, ktorú zostrelila turecká armáda.

Čo znamená zostrelenie ruskej stíhačky Su-24? Kayhan Oze/AP/SITA Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil ruské manévre v regióne.

ruské ministerstvo obrany vzápätí vydalo vyhlásenie, že jeho stroj operoval výhradne nad Sýriou. „Overujeme okolnosti pádu ruského stíhacieho lietadla. Ministerstvo zdôrazňuje, že lietadlo bolo po celý čas letu nad sýrskym územím,“ uvádza sa vo vyhlásení. Turecký premiér Ahmet Davutoglu po stretnutí s náčelníkom generálneho štábu armády a s ministrom zahraničia uviedol, že sa obrátia na OSN a NATO. Toľko strohé udalosti. Aký je však ich význam?

V prvom rade musíme pripomenúť, že utorkový incident nebol prvým. Od začatia ruskej vojenskej ofenzívy v Sýrii sme boli pravidelne svedkami narušenia suverénneho vzdušného priestoru Turecka v oblasti provincie Hatay. Provincia Hatay, ktorá leží na sýrsko-tureckej hranici, patrí dlhodobo medzi sporné body sýrsko-tureckých vzťahov. Provincia bola totiž súčasťou Sýrie spravovanej Francúzskom, a k Turecku bola pričlenená až v roku 1939, niekoľko rokov po vzniku samostatného Turecka (1923).

Aby sme objasnili postavenie tejto spornej provincie, treba sa vrátiť k rozpadu Osmanskej ríše a ku koncu prvej svetovej vojny, keď sa formovala moderná Turecká republika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite