Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako sa z umierneného moslima stane vrah

.marína Gálisová .slovensko

Džihádista, ktorý plánoval útoky v Paríži, bol z integrovanej rodiny, chodil do katolíckej školy, neskôr vyhľadával bary a dievčatá a mešitu nenavštevoval. Šokujúca zmena?

Ako sa z umierneného moslima stane vrah SITA „Čo môže urobiť západná spoločnosť, aby sa z mladých nespokojných a rebelujúcich mužov nestávali teroristi?"

Na také transformácie musí byť Európa pripravená – a niečo proti nim aj urobiť.

Abdelhamid Abaaoud bol strojcom parížskych atentátov z čierneho piatka trinásteho. Zabili ho pri razii, ktorú francúzske bezpečnostné sily uskutočnili po atentátoch. Počas tejto razie zahynula aj jeho sesternica Hasna Aitboulahcen, keď došlo k výbuchu náloží v jej samovražednej veste. Ešte pred niekoľkými rokmi by pritom ani jeden z nich nebol označený za človeka schopného vraždiť v mene islamu.

.obdivovaný múdry syn
Abdelhamid Abaaoud bol jedným zo šiestich detí úspešného podnikateľa žijúceho v Belgicku. Narodil sa v roku 1987, síce v problematickej bruselskej štvrti Molenbeek, ale rodinné prostredie mal dobré. Od detstva prejavoval bystrú inteligenciu a rodičia mu chceli dopriať dobré vzdelanie. Aj preto ho zapísali do jednej z najlepších bruselských škôl, katolíckeho kolégia Saint-Pierre. Z obľúbeného študenta, ktorý rád bavil spolužiakov a flirtoval s dievčatami, sa však postupne stal problematický typ. Možno len odhadovať, či to spôsobila pubertálna rebélia a príliš voľná výchova obľúbeného a obdivovaného syna, ale faktom zostáva, že sľubný dospievajúci chlapec sa zmenil na výtržníka. Ale ešte stále nebol radikálnym moslimom.

Yasmina, jeho staršia sestra, pre New York Times uviedla, že chlapec sa vôbec nezaujímal o islam, nikdy nechodieval do mešity. Yasmina Abaaoud dnes žije v lepšej štvrti Bruselu, buduje si úspešnú kariéru a nenosí ani šatku. Nie je na tom nič zvláštne, keďže celá rodina Abaaoudovcov nebola nikdy veľmi nábožná. Tým bizarnejšie pôsobí fakt, že sa z jedného ich syna stal vraždiaci náboženský fanatik.

Má to však svoju logiku. Abdelhamidovi rodičia ani po vylúčení syna zo školy nezačali s tvrdšou výchovou a syn, ktorému zrejme nik nestanovil pevné hranice, spravil to, čo sa stáva aj v inom prostredí: skončil v zlej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite