Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel veľký európsky politik

.peter Zajac .slovensko

Helmuta Schimdta som nikdy osobne nezažil, a predsa som mal pocit, že sa poznáme. Spolu s ním odišla jedna veľká epocha.

Zomrel veľký európsky politik Marcus Brandt/Corbis/profimedia Bývalý nemecký kancelár Helmut Schmidt. Významný politik a veľký Európan.

asi to bolo tým, ako dôverne debatoval so Sandrou Maischberger v ARD či s Maybrit Illner v ZDF, poťahoval si z cigarety, čo bolo v nemeckej televízii jeho výsadným právom a s oboma koketoval, čo sa im zjavne páčilo. Vytvárali spolu pocit intimity, do ktorého vtiahli aj diváka.

Diskutovali s ním aspoň raz za rok, v poslednom čase už sedel na vozíčku, ale keď mu v apríli tohto roka Sandra Maischberger ponúkla elektronickú cigaretu, odmietol s tým, že predsa nebude robiť sprostosti. No keď mu na konci relácie povedala, že ho chce vidieť každý rok až do stovky, s hamburskou suchosťou jej povedal, že tu už nebude.

Mal pravdu. Pred ním odišiel v marci tohto roku jeho priateľ, bývalý singapurský predseda vlády Lee Kuan Yew a nažive ostal už len Henry Kissinger.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite