Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Despotické pokušenie

.ana Palacio .slovensko

Franklina D. Roosvelta sa raz opýtali na americkú podporu notorického nikaragujského despotu Anastasia Somozu. Odpovedal vraj takto: „Možno je to idiot, no je to náš idiot.“

Despotické pokušenie Alexei Druzhinin/Corbis/profimedia Sýrsky prezident Baššár al-Asad a ruský prezident Vladimir Putin. Dvaja Západom obľúbení idioti.

či už je tento vtip autentický, alebo neautentický, zahŕňa v sebe dlhotrvajúci západný prístup k zvyšku sveta. A je to aj prístup, ktorý podopieral americkú zahraničnú politiku počas studenej vojny.

V poslednom čase sa však zdá, že sa tu vynára ešte problematickejší pocit zo západných lídrov. Tí by sa radi uspokojili ani nie tak s „naším idiotom“, ako skôr s akýmkoľvek idiotom, ktorý môže zaviesť stabilitu, nech to stojí, čo to stojí. Je to lákavá, no nebezpečná mentalita.

Skúsenosť by mala viesť západných lídrov opačným smerom. Plynutím času sa zdanlivo pragmatický klientelizmus studenej vojny predsa len vzdialil ideálu. Samozrejme, v mnohých prípadoch – ako sú iránsky šach, kambodžský Lon Nol, čilský Augusto Pinochet a Mobutu Sese Seko z Demokratickej republiky Kongo, aby som menovala aspoň niekoľkých – to viedlo k dlhotrvajúcej neistote a neporiadku.

Boli to však zúfalé časy. Západní lídri opäť upadli do osídel studenej vojny, keďže neboli schopní skrotiť násilie, utrpenie a chaos, ktoré zaplavili Blízky východ a Severnú Afriku. Dôsledky toho postupne pociťujeme v Európe. Všetko, o čo im šlo, bolo, že chceli niekomu – a teraz vlastne hocikomu – vnútiť poriadok.

Toto zúfalstvo je azda najzjavnejšie v Sýrii. Po mnohých rokoch, keď bol sýrsky prezident Baššár al-Asad problémom, dnes narastajúci počet západných tvorcov politiky a stratégov predpokladá, že by mohol byť vlastne súčasťou riešenia – alebo aspoň prechodným riešením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite