Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena bičovanému

.juraj Kušnierik .slovensko

Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za rok 2015 saudskému blogerovi Raifovi Badawimu, odsúdenému za svoje texty na 10 rokov väzenia a 1000 rán bičom, z ktorých 50 už dostal.

Cena bičovanému TOBIAS SCHWARZ/AFP/SITA 29. január 2015, Berlín: Aktivistka Amnesty International drží v rukách fotografiu Raifa Badawiho.

.deviateho januára 2015 pred mešitou v saudskom meste Džida zbičovali mladého muža. Priviazaný bol na niečom podobnom nášmu historickému derešu, pričom mu zručný kat 50-krát švihol ostrým bičom po obnaženom chrbte. Celé sa to dialo pred očami prizerajúcich sa divákov (voyeuri určite nájdu v hlbinách internetu video, ktoré je svedectvom tejto udalosti).

Bičovaným mužom bol Raif Badawi, 31-ročný bloger, podľa všetkých dostupných správ slušný človek, milujúci manžel a otec troch detí. Jeho vinou bolo založenie webovej stránky Free Saudi Liberals, na ktorej veľmi slušným a úctivým spôsobom písal o dôležitosti a výhodách sekulárneho štátu, podporil Arabskú jar, bránil saudských astronómov pred islamistickými klerikmi, ktorí tvrdili, že porušujú zákon šaríja.

Sekularizmus rešpektuje každého a neuráža nikoho.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite