Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi klamali, Ukrajinci sklamali

.marína Gálisová .slovensko

Vieme, čím zostrelili let MH17, nevieme, kto to bol. To sú závery Holandskej rady pre bezpečnosť. Okruh možných páchateľov je však priúzky na vykrúcanie.

Rusi klamali, Ukrajinci sklamali REX Shutterstock/profimedia Rekonštrukcia zostreleného lietadla MH17 z nájdených fragmentov.

lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré spadlo vlani 17. júla nad územím Ukrajiny, kontrolovaným proruskými vzbúrencami, zostrelila raketa protileteckého systému Buk, vyrobeného v Rusku. Je to v správe Holandskej rady pre bezpečnosť – a jediná krajina, ktorá sa proti tomuto záveru postavila, je Rusko.

Nič z toho nie je prekvapením. Bolo všeobecne známe, že pád lietadla spôsobila obsluha Buku (buď civilné lietadlo považovala za vojenské, alebo jednoducho chcela zostreliť civilné lietadlo – ukrajinské). A to, že obsluha Buku patrila k proruským vzbúrencom, bolo ešte krátko po tragédii počuť aj z nahrávok, ktoré sa dali nájsť na internete. Nahrávky po zverejnení hroznej nehody z verejného priestoru zmizli. Správa Holanďanov neuvádza, kto presne Buk obsluhoval, to nie je totiž v mandáte Rady. Touto otázkou sa zaoberá osobitné trestnoprávne vyšetrovanie, ktoré vedú holandské úrady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite