Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roberta Fica európske salóny netrápia

.eva Čobejová .slovensko

Socialistická frakcia v Európskom parlamente zvažuje vylúčenie Smeru zo Strany európskych socialistov. Roberta Fica to nemusí veľmi zaujímať.

Roberta Fica európske salóny netrápia Marko Erd/SITA

Dnes by sa na vedení socialistickej frakcie v Európskom parlamente malo hovoriť aj o tom, či by slovenský Smer-SD nemal byť vylúčený zo Strany európskych socialistov. Roberta Fica však takáto drobnosť zjavne príliš netrápi. Jeho politická intuícia mu hovorí, že európske salóny sú teraz úplne nepodstatné.

Smer je členom Strany európskych socialistov a v Európskom parlamente sú jeho poslanci v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov. Znamená to, že Smer patrí do istej politickej skupiny so spoločnými postojmi či hodnotami. Veľmi sa tu zdôrazňuje princíp slobody, rovnosti, solidarity, diverzity a férovosti. Prijatie utečencov sa dotýka prinajmenšom dvoch týchto princípov, ktoré si socialisti vytýčili.

Aj preto sú teraz európski socialisti zhrození z toho, že ich člen nielenže odmietol povinné kvóty pre utečencov, ale dokonca sa v tejto veci chystá podať žalobu v mene SR na Súdny dvor Luxemburgu. Práve dnes na zasadnutí vlády v Nitre vláda plánuje túto vec dotiahnuť. Napriek tomu, že poprední predstavitelia európskych socialistov Fica dopredu varovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite