Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stavíme na nezávislosť Katalánska?

.marína Gálisová .slovensko

Víkendové voľby mali ukázať aspoň to, či má nezávislosť v tomto regióne väčšinovú podporu. No ich výsledok je ako výrok delfskej Pýtie. Každý si ho môže vysvetliť po svojom.

Stavíme na nezávislosť Katalánska? Emilio Morenatti/AP/SITA Barcelona, 27. september, 2015: Muž hlasuje v katalánskych voľbách.

politické strany, ktoré sú za nezávislosť, vyhlásili, že majú dostatočný mandát na jednostranné odtrhnutie Katalánska od Španielska. Vychádzajú z toho, že v 135-člennom katalánskom parlamente získali na základe hlasov od voličov 72 kresiel. Ich odporcovia – ktorí nezávislosť Katalánska nepodporujú – tvrdia, že je to inak. Strana katalánskeho regionálneho premiéra Artura Masa získala spolu so svojou spojenkyňou, ľavicovou a na nezávislosť naladenou stranou CUP, iba 48 percent voličských hlasov.

O nadpolovičnej podpore medzi populáciou sa teda hovoriť nedá. Separatisti napriek tomu plánujú v priebehu nasledujúceho roka a pol Katalánsko osamostatniť. Majú to v úmysle urobiť jednostranným vyhlásením, bez toho, aby sa k otázke konalo referendum v celom Španielsku. A práve to je kameň úrazu – v španielskej ústave sa podobné rozhodnutia musia podriadiť výsledkom celoštátneho plebiscitu.

„Samostatné Katalánsko by pri zachovaní dnešných čísel bolo 34.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite