Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlé kvóty alebo zlé Slovensko?

.marína Gálisová .slovensko

120 tisíc utečencov si rozdelia krajiny EÚ podľa kvót, ktoré odsúhlasili ministri vnútra členských krajín. Česko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko boli proti. Fínsko sa hlasovania zdržalo. Prečo sú kvóty problém?

Zlé kvóty alebo zlé Slovensko? AP Photo/Virginia Mayo Herci v maskách európskych lídrov pred stenou pri sídle EÚ, venovanej mŕtvemu sýrskemu chlapcovi.

určite nie preto, že by Slovákom, patrične zdeseným a školeným konšpiračnými teóriami, hrozilo nejaké prevalcovanie utečencami. Podľa systému, ktorý zverejnila reportérka Euronews, by sa na Slovensko dostalo v rámci povinného prerozdelenia 190 utečencov. Nie je to veľa – vlastne to nie je nič, čo by Slovensko nedokázalo zvládnuť, či už ekonomicky, bezpečnostne alebo ľudsky. O počet ľudí tu však vôbec nejde. Problém je niekde úplne inde.

Po prvé, kvóty sú ďalšou ukážkou únijnej praxe rozhodovania zhora, a hoci sa dajú obhajovať humanitárnou nutnosťou, zbytočne podporujú antibruselské nálady v období, keď môže mať každé oslabenie zjednotenej Európy nepríjemné strategické následky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite