Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ktoré krajiny zatvorili dvere?

.marína Gálisová .slovensko

Prečo nejdú utečenci zo Sýrie radšej do susedných štátov? Nemali by ich prijímať moslimské krajiny, keďže tam nehrozí konflikt kultúr? V súvislosti s utečeneckou krízou počúvame aj tieto otázky. Čo je na nich pravdy a čím pravdu skresľujú?

Ktoré krajiny zatvorili dvere? Bilal Hussein/AP/SITA Deti sa hrajú na prašnej ulici sýrskeho utečeneckého tábora v Libanone.

európa má s utečencami problém, no skutočnosť je taká, že veľká väčšina z nich na jej pôdu nikdy nevstúpila. Smerujú práve do susedných krajín, väčšinovo moslimských. Od roku 2011, keď sa sýrska občianska vojna začala, je na úteku, či už v rámci Sýrie, alebo mimo jej hraníc, okolo 11 miliónov Sýrčanov. Hlavná časť utečencov však do Európy vôbec nesmerovala ani nesmeruje.

.ohrozená krehkosť
Najväčší počet ľudí na úteku žije v dvoch najmenších krajinách regiónu – v Libanone a v Jordánsku. Len sám Libanon prijal takmer dva milióny utečencov zo Sýrie, pritom vlastných občanov má iba štyri a pol milióna – menej ako Slovensko. A vôbec nie je pravda ani to, že by v Libanone nehrozili etnické či náboženské spory. Práve naopak. Náboženská rovnováha je tu až príliš krehká. V Libanone je podľa rôznych zdrojov až 18 rôznych náboženských skupín a rozporov medzi nimi je tradične veľmi veľa. Aj preto tu zaviedli nesmierne komplikovaný systém vyvažovania náboženských a etnických záujmov, podľa ktorého sa riadi aj výber kandidátov do najvyšších funkcií štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite