Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bez Povstania by sme boli zradcovia

.andrej Bán .martin Droppa .slovensko

Jeho otec predával ako Bulhar na strednom Slovensku za vojny zeleninu partizánom aj Nemcom. On sám sa rozhodol na oslavy 70. výročia povstania nepozvať Kotlebu. Riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Bez Povstania by sme boli zradcovia Andrej Bán

z akej rodiny pochádzate?
Moji príbuzní sa priamo nezúčastnili na SNP. Otec bol Bulhar, partizánska republika jedla aj jeho zeleninu. Naši bývali v Sielcoch pri Banskej Bystrici a chodili hore za partizánmi. Zásobovali ich zeleninou a zemiakmi. A bolo potrebné aj Nemcov treba oklamať, tak časť proviantu musela ísť im.

.máte prehľad, koľko je ešte žijúcich účastníkov povstania?
Tisícštyristo, toľko ich uvádza štatistika Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB).

.koľko ich žilo pred piatimi rokmi?
Okolo tritisíc, teda viac ako dvojnásobok. Ja im hovorím deväťdesiat a viac rokov. Rapídne nám ubúdajú.

.máte prehľad o počtoch žijúcich zahraničných účastníkov SNP?
Čo viem, tak ich žije veľmi málo. Niekoľko desiatok ich žije v Českej republike, o tých vieme. O ruských partizánoch nemám vôbec prehľad. O bieloruských a ukrajinských takisto nie.

.a o francúzskych alebo o amerických?
V SNP bojovalo tridsaťtri národov. Francúzov okolo tristopäťdesiat, dnes ich žije možno dvadsať, rovnako ako amerických pilotov. Žiaľ, nemáme na to zdroje, aby sme im zaplatili letenky. Necháme sa prekvapiť, koho privezú ambasády. Teraz sa kolega vrátil z Varšavy, kde sa uskutočnila spomienka na výročie Varšavského povstania. Poliaci vyčlenili 400-tisíc eur len na to, aby pozvali hostí z celého sveta. Tak by to mohlo fungovať aj u nás.

.skúsili ste si niekedy predstaviť oslavy, povedzme, 80. výročia SNP, keď už možno nebude žiť ani jeden priamy účastník?
Viem si to veľmi dobre predstaviť, pretože keď som tu nastupoval do funkcie v roku 2006, tak rok predtým tu boli také chabé oslavy, že sem prišlo päť ľudí a položili jeden veniec. Začali sme preto vytvárať tradíciu. Povstanie je jeden z piatich štátnych sviatkov. A malo by byť v záujme akejkoľvek politickej reprezentácie, aby z každého štátneho sviatku vytvorila tradíciu. Sme mladý štát a ak nebudeme budovať historické tradície, tak nemáme právo na vlastnú štátnosť. To hovorím celkom otvorene.

.keby sa vás dnešný školák opýtal, či mu môžete stručne a zrozumiteľne vysvetliť, čo bolo SNP, ako by ste mu odpovedali?
Veľmi jednoducho. Ak vám do rodinného domu alebo do bytu vbehne človek s pištoľou a ohrozuje vás a vašich najbližších, tak ste ako hlava rodiny povinný sa brániť. Za každú cenu. Lebo inak riskujete svoje životy. A toto urobili povstalci. Prišli sem nacistické vojská, ktoré mali okupovať Slovenskú republiku a tí, ktorí mali dostatok odvahy a morálky, sa im postavili na odpor. Bolo to možno jedinýkrát v dejinách tohto štátu, keď sa stalo čosi také.

.a keby sa vás ten žiačik opýtal, prečo sa Slováci nepostavili na odpor Hitlerovi skôr, keďže vojna sa začala päť rokov pred vypuknutím SNP, čo by ste mu povedali?
Pretože skôr na to nebola vhodná príležitosť. Keď pripravujete povstanie, tak musíte mať na to podmienky. Je šialenstvo vyhlásiť ho s vedomím, že bude porazené. Treba mať reálnu nádej na víťazstvo. No, žiaľ, povstanie vypuklo v čase, keď ešte nebolo celkom pripravené. Pôvodný plán predpokladal, že povstanie vypukne, keď sa Červená armáda dostane na úroveň Krakova. Malo sa tak stať okolo 20. januára a zhodou okolností sa to takmer na deň presne splnilo. Vieme, že Osvienčim bol oslobodený 27. januára. Keby bola bývala situácia dozrela do tohto štádia a povstanie by bolo dokonale pripravené, tak možno za dva, tri dni by Slovensko oslobodili sovietske vojská a to bez veľkých obetí. Ibaže udalosti išli iným tempom. Samozrejme, Nemci tiež neboli hlúpi a situáciu u nás si sondovali. Okrem toho, na medzinárodnej scéne sa odohralo čosi, čo ich donútilo okupovať Slovensko - bol to 23. august, keď celá rumunská armáda prešla na stranu spojencov a tým pádom sa pomaly, ale isto posunul front na maďarskú hranicu a Nemci nemohli nechať slovenský „klin“ neobsadený vlastnými silami, pretože slovenskej armáde vôbec nedôverovali. Vieme o prechodoch na východnom fronte, z ktorého boli divízie stiahnuté do Talianska a do Maďarska, kde ich odzbrojili a vykonávali iba pomocné práce.

„Po roku 1989 a najmä po vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 sem doslova vtrhli ľudia, ktorí začali úplne otvorene rehabilitovať ľudácky režim.“„Po roku 1989 a najmä po vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 sem doslova vtrhli ľudia, ktorí začali úplne otvorene rehabilitovať ľudácky režim.“

.ešte k tomu žiačikovi. Čo by ste mu povedali, keby si myslel, že SNP bolo protištátny puč?
Povstanie nezačalo preto, aby zrušilo slovenský štát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite