Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vaše tresty budú vyššie!

.juraj Kušnierik .slovensko

Vojenský súd v Rostove na Done odsúdil ukrajinského režiséra Olega Sencova na 20 rokov väzenia.​ S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou išlo o zmanipulovaný monster proces.

Vaše tresty budú vyššie! AP/SITA

oleg Sencov sa narodil v roku 1976 v Simferopole na Kryme. Študoval najprv ekonómiu v Kyjeve a neskôr filmovú réžiu a scenáristiku v Moskve. Jeho celovečerný filmový debut Gaamer bol úspešný v Rotterdame a na ďalších festivaloch. Prípravy na Olegov druhý film prerušili udalosti na kyjevskom Majdane. Perspektívny režisér ani chvíľu neváhal, filmovanie odložil nabok a všetok svoj čas venoval dianiu na Majdane. Počas ruskej anexie Krymu nosil potraviny ukrajinským vojakom zablokovaným v krymských kasárňach.

Jedenásteho mája 2014 Olega spolu s ďalšími tromi Ukrajincami ruské okupačné úrady na Kryme zadržali a obvinili z „prípravy teroristických útokov”.

Po niekoľkokrát predlžovanej vyšetrovacej väzbe, v ktorej bol vystavený psychickému aj fyzickému týraniu (bachari tvrdili, že si jazvy a modriny spôsobil sám) bolo proti nemu a proti ekologickému aktivistovi a anarchistovi Alexandrovi Kolčenkovi vytýčené súdne pojednávanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite