Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macedónsko: sami to nezvládneme

.juraj Kušnierik .slovensko

Situácia utečencov na grécko-macedónskych hraniciach ako aj v samotnom Macedónsku je kritická. Utečenci sú zúfalí, polícia nervózna. Čo s tým?

Macedónsko: sami to nezvládneme NurPhoto/Rex Features/profimedia Rodina utečencov v daždi v obci Gevgelija, kde došlo k najväčším konfliktom medzi utečencami a políciou.

V súčasnosti je podľa macedónskych úradov v tejto balkánskej krajine viac než 40-tisíc registrovaných utečencov. Ďalšie tisíce sú na grécko-macedónskych hraniciach.

Minimálne na dvoch miestach došlo za posledných 24 hodín k napätiam medzi utečencami a macedónskou políciou. Paradoxne, k napätiam došlo po tom, ako macedónski policajti umožnili vstup do krajiny malej skupine tehotných žien, detí, starších a chorých ľudí. Utečenci, ktorých títo ľudia „predbehli” boli nespokojní, vznikli strkanice, chaos, niektorí sa snažili preniknúť do Macedónska násilím. Polícia odpovedala slzotvorným plynom, na najkritickejšie miesta prišla armáda s ťažkou technikou, začala sa výstavba provizórneho plotu z ostnatého drôtu.

Moje

srdce je otvorené voči utečencom. Tí ľudia odchádzajú z hroznej situácie a cítim s nimi."

„Dôležité je uvedomiť si, že Macedónsko má 2 milióny obyvateľov,” hovorí mi do telefónu hudobný promotér a občiansky aktivista Login Kočiški zo Skopje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite