Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevítaní na Kose

.šimon Betina .slovensko

Situácia utečencov na gréckom ostrove Kos sa zo dňa na deň zhoršuje a miestne úrady robia minimum pre jej zlepšenie. Pomáhajú neziskové organizácie a Lekári bez hraníc.

Nevítaní na Kose Alessandro Penso/ Lekári bez hraníc Rodina z Afganistanu v prístave na ostrove Kos.

počas júla na malý grécky ostrov Kos s 33 000 obyvateľmi dorazilo 7 000 utečencov. Toto číslo je v porovnaní s júnom dvojnásobné a tak sú príbytky a stany na ostrove preplnené utečencami. Väčšina utečencov pochádza zo Sýrie, ale ani po dlhej ceste cez Turecko a plavbu na lodi na ostrov, ktorý už patrí do Európskej únie, ich nečaká vrelé privítanie

.od nečinnosti k sile
Autority na ostrove ani zďaleka nie sú pripravene na nápor migrantov, ktorý v posledných týždňoch zažívajú. Nielen, že neexistujú postačujúce prijímacie zariadenia a tak musí väčšina utečencov spať pod holým nebom alebo v stanoch postavených v parkoch a na námestiach, ale utečenci dokonca nemajú prístup ani k latrínam alebo sprchám. Okrem toho, podľa informácií Lekárov bez hraníc nebolo už od apríla poskytnuté utečencom žiadne jedlo.

"Súkromní ochrankári zakazujú migrantom sedieť aj na lavičkách v centre mesta."

Ako keby toho na utečencov už nebolo dosť, v posledných dňoch grécka polícia začala vyháňať utečencov z verejných priestranstiev a smerovala ich na okraje miest, kde nnie sú žiadne prístrešky či hygienické zariadenia a dokonca ani postačujúci tieň. Niektorí utečenci už z tepla a slnka dostali úpal a jeden z nich mal epileptický záchvat. Tím Lekárov bez hraníc bol dokonca svedkom toho ako súkromní ochrankári zakazujú migrantom sedieť na lavičkách v centre mesta.

"Doterajšia nečinnosť sa mení na zlé zaobchádzanie s ľuďmi. Polícia začína používať čím ďalej tým väčšiu silu proti týmto zraniteľným skupinám," povedal Brice de le Vingne, operačný riaditeľ Lekárov bez hraníc. Polícia napríklad rozháňala davy utečencov za pomoci hasiacich prístrojov. "Úrady na Kose dali jasne najavo, že nemajú záujem situáciu týchto ľudí nijako zlepšiť," dodáva de la Vingne.

Skupina Chazarov z Afganistanu počas modlitby v hoteli Captain Elias na ostrove Kos. Foto: Alessandro Penso/ Lekári bez hranícSkupina Chazarov z Afganistanu počas modlitby v hoteli Captain Elias na ostrove Kos. Foto: Alessandro Penso/ Lekári bez hraníc

.zavretí na štadióne
V utorok večer bola veľká skupina migrantov, skoro 2 500 z nich, zavretých na štadióne, údajne za účelom zaregistrovania. V skutočnosti tam boli prítomní len traja policajti, čo proces registrácie výrazne spomalilo. Podľa slov Constance Theisen z Lekárov bez hraníc boli utečenci na štadióne držaní viac ako 18 hodín, v stredu po obede sa tisíc z nich nemalo kde ukryť pred slnkom a v priemere každú štvrťhodinu jeden z nich odpadol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite