Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfa pôrodnice odvolali kvôli klipu

.eugen Korda .slovensko

Peter Kaščák šéfoval šesť rokov pôrodnícko-gynekologickej klinike. V pondelok ho odvolali. Dôvod? Vraj natáčaním videoklipu na jednej z operačných sál hrubo porušil pracovnú disciplínu a ohrozil zdravie svojich pacientiek.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Stanislav Pastva v pondelok 20. júla 2015 odvolal z funkcie primára gynekologicko – pôrodníckej kliniky MUDr. Petra Kaščáka PhD. Dôvodom je natáčanie hudobného klipu skupiny Karpatské Chrbáty v priestoroch pôrodnice.

V žiadnom prípade nechceme obhajovať, či bolo správne povoliť natáčanie klipu v priestoroch pôrodnice. Myslíme si však, že odvolanie Petra Kaščáka pre takéto pochybenie z funkcie je absolútne neprimerané. Nielen preto, že Gynekologicko – pôrodníckej klinika v Trenčíne pod jeho vedení získala dvakrát ocenenie najlepšej kliniky na Slovensku, že jeho pracovisko výrazne zlepšilo renomé celej trenčianskej nemocnice ale aj v kontexte nečinnosti riaditeľov nemocníc či samotného ministerstva v iných oveľa hrubších pochybeniach v oblasti zdravotníctva.

Dodnes je riaditeľom nitrianskej fakultnej nemocnice Jozef Valocký, ktorý podľa agentúry SITA klamal, keď tvrdil, že prednostka detskej kliniky Alena Ďurišová nezabielila v zdravotnej karte dojčaťa medicínsky dôležitú informáciu. Stálo nás veľa úsilia a bolo treba vyvinúť silný mediálny a spoločenský tlak, aby bol vinník - prednostka Alena Ďurišová odvolaná, a pán riaditeľ hoci dokázateľne klamal o svoju funkciu neprišiel. Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bdžoch je do dnes riaditeľom napriek tomu, že v kauze nemocničných parkovísk hájil záujmy súkromnej spoločnosti pred záujmami pacientov a nemocnice, keď sa odvolal proti predbežnému opatreniu okresného súdu, ktoré zamedzovalo vyberanie poplatkov súkromnej spoločnosti na parkoviskách pred nemocnicou v Petržalke.

Riaditeľ UNLP Košice Ladislav Rosocha bol odvolaný ministrom Čislákom po našej medializácii porušenia zákona pri výbere upratovacej firmy, ktoré potvrdil i Úrad pre verejné obstarávanie, následne sa tento odvolaný riaditeľ stal primárom Gynekologickej kliniky. Podotýkame, že ide o primára, ktorý podľa informácií Via Iuris ako riaditeľ nemocnice zakúpil pre košickú nemocnicu predražené sonografické prístroje.
Nespočetné množstvo káuz Vedúceho služobného úradu na MZ SR Martina Senčáka bolo rovnako medializovaných, vynaložili sme obrovské úsilie aby bol odvolaný. Po jeho odvolaní je však výsmechom občanom a pacientom, že dostal post druhého najdôležitejšieho človeka na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Lekárske odborové združenie by vedelo uviesť množstvo ďalších príkladov, kde Ministerstvo zdravotníctva SR ani jednotliví riaditelia nekonali ani zďaleka tak promptne a razantne ako sa to stalo v prípade primára trenčianskej gynekologicko – pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka. Jeho odvolanie vyvoláva otázniky, či povolenie natáčania videoklipu v priestoroch jeho pracoviska ako dôvod odvolania nebolo iba zámienkou a existujú iné motívy na jeho odvolanie.

Riaditeľ trenčianskej nemocnice má veľký výber miernejších postihov ako je odvolanie z funkcie. Lekárske odborové združenie sa napriek tomu, že bývalý pán primár nie je členom LOZ, jednoznačne stavia na stranu tohto čestného a profesionálne zdatného lekára a vyzýva riaditeľa trenčianskej nemocnice Stanislava Pastvu, aby prehodnotil svoj postoj.

MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.eugen Korda .slovensko
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite