Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď Kažimír hovorí ako Friedman

.lukáš Krivošík .slovensko

Pri počúvaní posledných neoblomných vyjadrení Roberta Fica a Petra Kažimíra ku gréckej fraške sa zdá, že ústami premiéra prehovára Richard Sulík spred niekoľkých rokov, kým ústami ministra financií azda samotný Milton Friedman.

Keď Kažimír hovorí ako Friedman Robert Tappert/SITA

.dobre sa to počúva, ale...
„Táto vláda, ktorá je v Grécku, to nie je vláda, ktorá by si chcela urobiť poriadok, to je vláda, ktorá chce dobré preferencie a kašle na to, či bude, alebo nebude poriadok vo verejných financiách,“ vyhlásil podľa denníka Pravda premiér Fico v nedeľu pred odchodom na summit lídrov eurozóny. Zlé jazyky by mohli povedať, že jedným prstom ukazuje na Atény, no tromi ďalšími na svoju vlastnú vládu v Bratislave.

V každom prípade Robert Fico v posledných týždňoch prekvapuje neúprosnou striktnosťou svojich vyjadrení voči Grécku. S odpisom dlhov nechce súhlasiť a odchod juhoeurópskej krajiny z eurozóny pokojne pripúšťa s tým, že to pre zvyšok menovej únie nebude veľa znamenať. Zároveň sa kriticky vyjadruje o vláde v Aténach ako o nedôveryhodnom partnerovi a odporúča jej popritom reformy, aké podstúpilo v minulosti napríklad aj Slovensko. Akoby sme počuli Richarda Sulíka spred pár rokov.

V podobnom duchu, aj keď menej explicitne, sa vyjadruje aj slovenský minister financií. Denník N nedávno zozbieral posolstvá Petra Kažimíra ku gréckej fraške na Twitteri.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite