Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu bude patriť Grécko?

.marína Gálisová .slovensko

Gréci odhlasovali a je to NIE. Čo na to politici v krajinách, ktoré sa s Gréckom dohadujú už roky?

Komu bude patriť Grécko? AP/SITA

Tsiprasova vláda by rada vyvolala dojem, že Gréci referendom potvrdili, akí sú nezávislí a nepatria nikomu – len sebe. V skutočnosti odovzdajú svoje opotrebované intímne finančné partie najvyššej ponuke. Ale príde tá ponuka? Reakcie politikov na výsledok referenda veľa nádejí nevyvolávajú.

Nemecko ukázalo, že z jeho strany nemôže Grécko čakať nič viac ako doteraz. Vicekancelár Sigmar Gabriel, sociálny demokrat, na ktorom nálepka neoliberalizmu, sama osebe pofidérna, neudrží ani náhodou, povedal, že si nevie predstaviť žiadne ďalšie vyjednávanie po tom, čo Gréci odmietli všetky pravidlá eurozóny. „Tsipras a jeho vláda vedú grécky ľud po ceste trpkej samoty a beznádeje,“ mierne básnicky doložil Gabriel.

Taliansko si v prvých okamihoch po referende nedovolilo nič, čo by sa dalo pomýliť s jednoznačným postojom, a nie div, vzhľadom na to, že ešte nedávno sa jeho finančná situácia porovnávala s gréckou. „Reformy a investície sú kľúčom k návratu k udržateľnému rastu,“ nič nehovoriaco tweetoval taliansky minister financií Pier Carlo Padoan.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite