Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tsipras vyhral, čo ďalej, nevie

.redakcia .slovensko

Grécko spálilo posledný most k dohode, odkázali Nemci. Grécky minister financií odstúpil. Atmosféru v Grécku zachytávajú videá našich reportérov zo Solúnu.

Tsipras vyhral, čo ďalej, nevie Yannis Behrakis/AP/SITA

Gréci v nedeľnom referende odmietli dohodu s veriteľmi. Vyplýva to z predbežných výsledkov referenda, ktoré na svojej stránke zverejnilo ministerstvo vnútra. Za odmietnutie dohody s veriteľmi hlasovalo približne 60 percent účastníkov referenda. Referendum v Grécku bolo prvé od roku 1974, keď Gréci hlasovali o zrušení monarchie.

Výsledok hlasovania môže mať ďalekosiahle následky nielen pre zadĺženú krajinu, ale pre celú Európu. Viacerí predstavitelia EÚ označili referendum za hlasovanie o zotrvaní Grécka v eurozóne. Krajne ľavicový premiér Tsipras vyzýval Grékov, aby hlasovali za "nie" prísnym reformám, ktoré požadujú veritelia. "Dnes demokracia premohla strach," okomentoval výsledok Tsipras. Viacerí členovia jeho kabinetu pred referendom oznámili, že v prípade kladného výsledku odstúpia.

Podľa reportéra .týždňa Andreja Bána, ktorý je v Solúne, sa na uliciach búrlivo oslavuje a trhajú sa európske vlajky.

.bez scenára
Scenár, čo má nasledovať, však nemá. Grécki predstavitelia hovoria, že výsledok posilní ich pozíciu pri ďalšom vyjednávaní a že sa rozhodne euro opustiť nechystajú. Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis uviedol, že vláda jeho krajiny chce obnoviť rokovania so zahraničnými veriteľmi okamžite a dosiahnuť dohodu o ďalšej pomoci.

Lídri eurozóny to však tak jednoznačne nevidia. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok chystá do Paríža, aby vec predebatovala s francúzskym prezidentom Hollandom. Niekoľko dní pred konaním referenda odmietli komunikovať s Aténami s odkazom, že až do výsledkov referenda nemá zmysel rokovať.

Reportér Andrej Bán a filmár Filip Lehotský zaznamenali búrlivú noc v Solúne po vyhlásení výsledkov referenda.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel výsledok okomentoval slovami, že Grécko spálilo posledný most k dohode. Naopak, belgický minister financií odkázal, že rokovania s Gréckom by sa mohli obnoviť v priebehu hodín. Naopak, ruskí predstavitelia sa ponáhľali, aby zhodnotili, že Grécko už nemá na výber a musí euro opustiť.

Otázne teda je, čo sa bude teraz diať. Nejde len o to, čo spraví grécka vláda, ale aj Európska centrálna banka. Tá v snahe ovplyvniť výsledok referenda utlmila s gréckymi bankami pred referendom vzťahy, v dôsledku čoho v Grécku chýbala likvidita a banky museli zavrieť. Ich otvorenie sa čaká v utorok, no nie je jasné, či ECB dovtedy núdzovo zdroje poskytne. Ak by sa striktne držala pravidiel, nemala by gréckym bankám pomáhať.

.chcú dohodu
V prípade, že tak urobí, bude musieť Grécko zaviesť vlastnú menu, najprv zrejme nejaký ekvivalent náhrady normálnej meny a neskôr štandardnú menu. Čisto z formálneho hľadiska nemôže byť Grécko z eurozóny vyhodené.

Andrej Bán sa v Solúne pýtal Grékov, prečo hlasovali, ako hlasovali.

Medzičasom ohlásil rezignáciu grécky minister financií Janis Varoufakis. Ten bol známy svojím "nekooperatívnym štýlom" rokovania. Podľa neho samotného pomôže jeho odstúpenie dosiahnuť novú dohodu s veriteľmi. Grécky predseda vlády by sa mal stretnúť s európskymi kolegami v utorok.

SITA, im, fm

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite