Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O Rusku rozhodne ekonomika

.lukáš Krivošík .slovensko .politika

Západ by podľa nej mohol pre Ukrajinu robiť viac. Priala by si, aby Gruzínsko a Ukrajina dostali jasnú perspektívu členstva v NATO. Vnučka posledného rakúsko-uhorského cisára, sochárka a bývalá veľvyslankyňa Gruzínska v Nemecku Gabriela von Habsburg.

O Rusku rozhodne ekonomika Matúš Zajac
.bolo ťažké vyrastať s bremenom všetkej tej rodinnej histórie, ktorá sa viaže na vaše meno?
Slovo „ťažké“ by som nepoužila. Ak sa narodíte s týmto menom a do tejto rodiny, všetko vám pripadá normálne. Deťom sa okolnosti, v ktorých vyrastajú, zdajú úplne prirodzené. V každom prípade bolo výsadou mať rodičov, akých som mala ja.

.museli ste dostáť vysokým očakávaniam?
Všetci rodičia očakávajú od svojich detí len to najlepšie. A to isté platilo aj pre nás.

.vlani sme si pripomínali sté výročie vypuknutia prvej svetovej vojny. Jej bezprostrednou príčinou bola udalosť, ktorá sa týkala vašej rodiny. Keď rozmýšľate o aktuálnych krízach, ako tá na Ukrajine, máte na pamäti aj rodinnú históriu?
Príčiny vypuknutia prvej svetovej vojny si zaslúžia sústredenú pozornosť. No ak by aj nedošlo k onej udalosti v Sarajeve, na ktorú narážate, spustil by vojnu zrejme už čoskoro nejaký iný incident. Stačí vnímať vtedajšiu medzinárodnú situáciu v celej jej šírke. Nedá sa práve povedať, že vo svete panoval všeobecný pokoj. Sarajevo bolo len zámienkou a keby k nemu nedošlo, vojna by prišla aj tak.

.vaša bratislavská prednáška sa týkala súčasnej geopolitickej situácie v Európe, ktorú ovplyvňuje predovšetkým kríza na Ukrajine. Robí Západ dosť pre svojho východného suseda?
Európska únia a NATO zjavne nerobia dosť a mali by podniknúť rozhodnejšie kroky, aby Rusko zastavili.

.o čo myslíte, že ide Vladimírovi Putinovi? Chce prosto len udržať Ukrajinu na ruskej obežnej dráhe alebo mu ide o širšiu expanziu?
Obávam sa, že jeho ambície sú širšie. Neviem, kde sa zastaví, no jeho prvým krokom bola vojna v Gruzínsku v roku 2008. Pokračuje to anexiou Krymu, čo je podobný scenár ako v Abcházsku a Južnom Osetsku. A musíme sledovať pozorne aj čo sa deje v Moldavsku, prípadne v Pobaltí. Ak EÚ a NATO nepodniknú veľmi rázne kroky, postupne by sa ďalšie oblasti mohli ocitnúť v ohrození.

"Najhoršou kombináciou je, ak ste bohatý a súčasne slabý, lebo vtedy predstavujete dokonalú potenciálnu obeť."

.západ predsa zaviedol voči Rusku ekonomické sankcie, no tie zatiaľ nevyzerajú, že by popularitou Putinovho režimu vážnejšie otriasli.
Sankcie boli správnym a nutným krokom, aj keď zaťažujú európsku ekonomiku. No všetky iné kroky by boli ešte nákladnejšie. Myslím, že sankcie na popularitu pána Putina, ktorá by mala presahovať 70 percent, vplývajú. No týmto číslam sa nedá veriť. Jeho skutočná popularita bude zrejme oveľa nižšia. Ruská propaganda je veľmi silná a Západ by sa mal zamyslieť, ako sa k nej postaviť.

.napriek tomu Vladimírovi Putinovi chýba silný vyzývateľ. Čo je podľa vás nádejou na zmenu v Rusku?
Kto bude v Rusku v budúcnosti vládnuť, to sa nedá veľmi predvídať. No rozuzlenie prinesie napokon ekonomika. Tá ruská v súčasnosti nie je v dobrom stave a nevydrží dlho pri nastavenom tempe strát. Samozrejme, snaha zjednotiť ľudí poukazovaním na zahraničných nepriateľov je veľmi starou stratégiou. Akurát nie udržateľnou. Pokiaľ sa Rusku nepodarí vyriešiť jeho ekonomické problémy, smeruje ku katastrofe.

.po druhej svetovej vojne sa Rakúsku podarilo zbaviť sovietskych vojsk na svojom území výmenou za neutralitu. Moskva deklaruje, že chce mať NATO čo najďalej od svojich hraníc. Nepomohlo by k stiahnutiu ruských vojsk z časti území Gruzínska a Ukrajiny, keby sa oba štáty zaviazali, že sa nebudú usilovať o vstup do Severoatlantickej aliancie?
Doba je dnes iná a záväzok neusilovať sa o vstup do NATO by z bezpečnostného hľadiska nebol prínosný.

.no tieto dve krajiny aj tak do Aliancie nemôžu vstúpiť, pokiaľ na ich území prebieha ozbrojený konflikt alebo na časti územia nie sú schopné vykonávať svoju suverenitu.
Nemyslím si, že to tak je. Nemecko bolo tiež rozdelené, čo jeho západnej časti neznemožnilo stať sa členom NATO. Západné Nemecko sa nikdy nezmierilo s tým, že krajina je rozdelená.

.čo by zabránilo Gruzínsku, aby v okamihu vstupu do NATO nepožiadalo ostatných spojencov o pomoc v duchu článku 5 washingtonskej zmluvy pre situáciu v Abcházsku a Južnom Osetsku?
Sú predstaviteľné mnohé možnosti, ako byť členom NATO bez toho, aby hrozilo, že krajina aktivuje článok 5 severoatlantickej zmluvy. V každom prípade, Ukrajina a Gruzínsko by mali dostať niečo ako akčný plán pre členstvo v Aliancii. To neznamená hneď zajtra plné členstvo, ale plán konkrétnych krokov, ktoré by k členstvu mohli viesť.

.na záver na inú tému: Váš otec, Otto von Habsburg, vášnivo veril v zjednotenú Európu a presadzoval aj jej rozšírenie o postkomunistické krajiny ako Slovensko. No nevzdialila sa dnešná prebyrokratizovaná Európska únia ideálom svojich otcov zakladateľov?
Prílišná regulácia tu celkom iste existuje a je to nebezpečný vývoj, predstavujúci odklon od pôvodného zmyslu Únie. Pre úspech zjednotenej Európy je dôležité mať na pamäti hodnoty, na ktorých sú postavené jej základy. Tie mal na srdci aj môj otec – rozhodne nie všetku tú prehnanú reguláciu. Zvykol tiež hovorievať, že najhoršou kombináciou je, ak ste bohatý a súčasne slabý, lebo vtedy predstavujete dokonalú potenciálnu obeť. Musíte byť schopný ubrániť, čo je vaše. Keď sa s týmto vedomím pozriete na obranné rozpočty európskych krajín, môže vás to celkom vydesiť.

Gabriela von Habsburg navštívila Slovensko v rámci Free Market Roadshow 2015, spoluorganizovanej Inštitútom ekonomických a sociálnych štúdií (INESS).

Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite