Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo znamená 17. november

.františek Mikloško .slovensko .klub

Komunisti začali na Slovensku týrať ľudí už pred rokom 1948, boli totiž doslova opití mocou. Ľudia boli nútení žiť dva životy. Jeden na verejnosti, druhý v súkromí. Práve to dotiahlo ľudí v Novembri na námestia.

Čo znamená 17. november wikimedia

vplyv komunistického Sovietskeho zväzu začal na Slovensku pôsobiť už od roku 1945. Nástup komunizmu prišiel v roku 1948. Keď sa porovnáva materiálny rozvoj a duchovné škody, podobne ako v období vojnového slovenského štátu možno povedať, že na Slovensku sa vykonalo aj mnoho pozitívneho, postupne narastali základné materiálne istoty ľudí, bol tu istý rozvoj vedy a svojím spôsobom aj kultúry. Ale znovu a dôrazne: základná atmosféra a osudy väčšiny nevinných ľudí boli zdrvujúce. Roky 1948 až 1968 možno pokojne nazvať rokmi fyzického teroru. 

absolútni páni

Z politických dôvodov bolo v tomto období odsúdených viac ako 71-tisíc ľudí, spolu na viac ako 83-tisíc rokov. Komunistický režim pripravil o život na Slovensku minimálne 705 vlastných občanov. Zo svojich domov násilne odvliekol viac ako 15-tisíc ľudí, ktorí vo vyhnanstve strávili vyše šesťtisíc rokov. V táboroch nútených prác bolo na Slovensku viac ako 13-tisíc občanov, ktorí v tomto prostredí strávili vyše deväťtisíc rokov. Komunisti boli v začiatkoch svojej éry doslova opití mocou.

Toto obdobie asi najlepšie charakterizujú slová vysokého funkcionára ŠtB, ktorého mašinéria moci nakoniec priviedla tiež do komunistického väzenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite