Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrebujeme viac pastafariánov

.juraj Petrovič .názory

Návrhy kresťanistických poslancov v parlamente prechádzajú raketovou rýchlosťou a mieria k zmene Slovenska zo sekulárneho štátu na štát, kde jedna cirkev bude nielen určovať, čo sa má učiť na štátnych školách, ale aj kádrovať učiteľov, ktorí tam citlivé témy budú mať učiť.

Juraj Petrovič

cirkev Lietajúceho Špagetového Monštra, alebo pastafariáni, bola založená v roku 2005 ako reakcia na vytrvalé snahy kresťanistov v USA zaviesť do vyučovania vedeckých predmetov kreacionizmus, čiže teóriu o stvorení sveta Bohom, ako rovnocennú teóriu oproti vedecky podloženým a dokázaným teóriám o vzniku vesmíru.

Zakladateľ pastafariánov Bobby Henderson v liste kansaskej školskej rade tvrdil, v súlade so svojou deklarovanou vierou, že vždy, keď vedec datuje nejaký predmet, nadprirodzený stvoriteľ, ktorý sa veľmi podobá špagetám a mäsovým guľkám, „zmení výsledky svojím Rezancovitým Príveskom“. Henderson tvrdil, že jeho presvedčenie je rovnako platné ako stvorenie, a požadoval rovnaký čas vo vedeckých triedach popri náuke o stvorení a evolúcii. List bol odoslaný pred vypočutiami o evolúcii v Kansase ako argument proti vyučovaniu náuky o stvorení na hodinách biológie. 

Lietajúce Špagetové Monštrum

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite