Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obetí sexuálneho násilia na deťoch bolo viac, ako si diecéza bola ochotná pripustiť

.michal Oláh .názory

„Sexuálne zneužívanie duchovenstvom bolo v katolíckej cirkvi USA oveľa častejšie, ako jej predstavitelia pripúšťajú,“ uviedli v dnešnom článku pre americké katolícke noviny America Magazine Kathleen Foody a Michael Tarm s odvolaním sa na výsledky najnovšieho vyšetrovania.

Michal Oláh

generálny prokurátor štátu Illinois v utorok zverejnil výsledky rozsiahleho vyšetrovania obvinení zo sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych duchovných v Illinois s tým, že vyšetrovatelia zistili, že 451 duchovných od roku 1950 do roku 2018 sexuálne zneužívalo takmer 2000 detí, čo je oveľa viac, ako 103 prípadov evidovaných cirkvou, odkedy začali jej predstavitelia v roku 2018 vnútorné vyšetrovanie vo svojich radoch. 

Generálny prokurátor Kwame Raoul na tlačovej konferencii oznámil zistenia svojho úradu, ktoré hovoria, že štátni vyšetrovatelia zistili v rokoch 1950 až 2019 až 1997 prípadov zneužitia detí po celom štáte Illinois. 

„Páchatelia týchto hrozných činov sa pravdepodobne nikdy nebudú zodpovedať pred súdom, ale ich odhalením prispejeme k prijatiu zodpovednosti a uzdraveniu všetkých obetí, ktoré doposiaľ trpeli v skrytosti a tichosti,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení generálny prokurátor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite