Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neprehrať mier

.tomáš Zálešák .názory

Víťazstvo Ukrajiny je nepochybne nevyhnutnou podmienkou nového zmysluplného usporiadania mierových vzťahov v Európe. Nevyhnutná podmienka však ešte nie je podmienkou dostačujúcou.

Tomáš Zálešák

vzhľadom na aktuálnu situáciu je celkom pochopiteľné, ak sa pozornosť sústreďuje na aktuálny priebeh bojov alebo na aktuálne otázky pomoci Ukrajine, vrátane poskytovania zbraní a munície. Taktická a operačná úroveň by nám však nemala zastrieť pohľad na úroveň dlhodobej stratégie.

Víťazstvo, ktoré Ukrajina môže dosiahnuť (a dúfajme, že dosiahne), bude akiste dôvodom na oslavu. Dosiahnutý mier však musí spĺňať isté kvalifikácie. Mal by byť samozrejme spravodlivý, no zároveň dostatočne stabilný. A bohužiaľ, medzi potrebou stability a spravodlivosti sa v medzinárodnej politike neraz vyskytujú napätia, prinášajúce bolestivé dilemy. Spomeňme si na dejiny studenej vojny a s ňou súvisiace rozdelenie Európy a sveta, aby sme vedeli o čom je reč.

ruský problém, náš problém

Z času na čas sa vyslovujú nádeje, že prehratá vojna by mohla pre Rusko znamenať otvorenie možnosti liberalizácie pomerov. Nedávno bol v tejto súvislosti uvedený dokonca príklad Nemecka a Japonska po druhej svetovej vojne. Zlepšenie pomerov v Rusku by sme akiste radi privítali, vlastne je to ďalšia nevyhnutná podmienka našej bezpečnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite