Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Je už Slovensko európske?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Slovensko je devätnásť rokov súčasťou Európskej únie. Ako sme prispeli k bu-dovaniu spoločného európskeho domu a ako európsky dom zmenil naše fungovanie?

Štefan Hríb

vstup Slovenska do Európskej únie bol napevno spätý s porážkou mečiarizmu vo voľbách 1998. Slovensko sa vtedy rozhodovalo medzi cestou s osudom Bieloruska a namáhavou úlohou vrátiť sa k právnemu štátu a trhovej ekonomike. 

Páni Mečiar, Slota a Ľupták vtedy urobili všetko pre bieloruskú cestu – zmenou volebného zákona sa snažili zmanipulovať voľby, pozvaním cynických celebrít typu Claudia Schiffer či Gérard Depardieu vytvárali dojem prijateľnosti pre svet, zneužitím STV, SRo a Rádia Koliba (pod vedením pána Kubiša, Rezníka a pani Beňovej) ohlupovali verejnosť lžami o opozícii, v boji s prezidentom Kováčom použili únos jeho syna a napokon prišlo aj ku vražde dôležitého svedka. Napriek tomuto všetkému pre-hrali a Slovensko vykročilo na Západ. Vtedajšie vzopätie opozičných politických strán, občianskeho sektora, umelcov, osobností a súkromných médií je právom historickou chvíľou tejto krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite