Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhá studená vojna – nejasné obrysy

.tomáš Zálešák .názory

Netreba sa príliš namáhať, aby sme rozpoznali, že súčasný stav ohrozenia našej demokracie má svoj medzinárodný kontext. Inak povedané, nie je len výsledkom našich domácich zdedených problémov, ale aj – a v nemalej miere – odrazom širšieho diania, ktoré nepostihuje len Slovensko.

Tomáš Zálešák

iste, existujú krajiny s viac alebo menej odolnou demokratickou konštitúciou, a teda demokracie s väčšou alebo menšou šancou prežiť nápor krízových situácií a diverzných aktivít. V tejto súvislosti nad Slovenskou demokraciou momentálne visí otáznik. Vlastne je tu už dlhšie, bol však zväčša ignorovaný alebo aj hnevlivo popieraný: s nemalým prispením nemalého počtu užitočných idiotov. Až kým sme nedospeli do nášho súčasného (pardon za to slovo) „neštandardného“ stavu.

Opísať tento stav teda znamená opakovať sa. Toto opakovanie je však nevyhnutné. Nachádzame sa pred rozhodnutím s dlhodobými a vysoko závažnými dôsledkami. Je to rozhodnutie o tom, na ktorej strany novej železnej opony sa ocitneme. A náš pohyb smerom k osudovému okamihu sa zrýchľuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite