Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Na obranu úradníckej vlády

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Matovičova a dve Hegerove vlády zlyhali a keďže parlament nie je schopný akejkoľvek väčšiny, v súlade s ústavou prichádza vláda z poverenia hlavy štátu. Tak prečo je už dnes terčom a prečo jej mnohí nechcú vysloviť dôveru?

Štefan Hríb

o úradníckej vláde sa tu zo všetkých strán hovorilo ako o nejakom strašidle – a teda ako o niečom, čomu sa treba za každých okolností vyhnúť. Človek menom Eduard Heger si dokonca ešte pred týždňom nevedel predstaviť, že by taká vláda mohla zvládnuť chaos, ktorý tu zanechala jeho zostava. A ani po oznámení prezidentkinho úmyslu vymenovať úradnícku vládu sa neprestali ozývať hlasy predpovedajúce tejto vláde pád do akejsi pasce – a iné pohromy. Hlas a ďalší tiež rovno oznamujú, že tejto vláde nevyslovia dôveru, hoci po jej vzniku sami volali.

S genialitou sebe vlastnou mnohí túto pascu popisujú a tiež odhaľujú jej hlboké dôvody. Tým hlavným má byť, že nová vláda napokon nezíska dôveru parlamentu (hoci na tom bude presne tak ako dosluhujúca vláda, ktorú prezidentka pred časom napriek nedôvere parlamentu poverila vykonávaním vládnych funkcií), a teda nebude mať mandát voličov. A kto dnes ten mandát má? Unesený štát, odmietnutý voličmi v roku 2020? Alebo bývalá štvorkoalícia, odmietnutá sama sebou? Alebo páni Matovič a Heger, ktorým sa rozpadli vládne zostavy? Alebo kto? Čo sú to za účelové reči?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite