Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Má byť BBC naším vzorom? Pokojne, ale nielen v médiách

.marína Gálisová .názory

Veľa sa u nás hovorí o verejnoprávnych médiách a o tom, ako sa inšpirovať v zahraničí dobrými vzormi. Medzi tými vzormi sa často spomína BBC. Treba ju nasledovať? V prípade rezignácie jej šéfa určite.

Marína Gálisová

odpoveď nie je úplne jednoduchá, pretože BBC je komplexná. Odložme teraz bokom debaty o tom, či je verejnoprávne médium z princípu dobrá alebo zlá vec. Lebo aj BBC má ekvivalent našich (bývalých) koncesionárskych poplatkov, povinnú platbu domácností za „licenciu“ – povolenie prijímať jej signál. Ak si povieme, že verejnoprávne médium áno (ja si to hovorím málokedy a s nechuťou), tak sa ďalej opýtame, aké má byť a či môže byť BBC vzorom toho, aké má byť.

Nechcem, aby to vyznelo povznesene, na to tu nemáme právo. Lebo naša RTVS nedosahuje kvalitu BBC ani vo svojich najlepších okamihoch. Pritom BBC nie je bez problémov. Napríklad ak sa spýtame, či je BBC vzorom objektivity, tak nie – pretože žiadne médium ním nie je a pretože objektivita je ideál, ku ktorému sa dá smerovať, nie stav. BBC má objektivitu ako svoj ideál určite nastavenú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite