Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Odomykáme): Slovensko zaplavila bilbordmi nebezpečná sekta

.marian Jaslovský .názory

Titulok nie je klikbajtový alebo bulvárny, ale úplne vecný, lebo tak to je. Hovoríme o Kreatívnej spoločnosti (Creative Society, ďalej CS), ktorá má vlastnosti sekty, zabalenej do vedy (podobne ako scientológovia). K tomu si ešte veľmi pôsobivo pribaľuje ekológiu. Na druhej strane, javí aj črty apokalyptickej sekty.

Marian Jaslovský

presne vedia, kedy sa na zemi prestane dať žiť, v roku 2036. Samozrejme, ak sa pridáte k CS, budete zachránení. Keďže je to spoločenstvo pomerne nové, ešte sme si naň nevybudovali „senzory“ a preto môže mnohých oklamať. Ako sa to stalo napríklad aj pápežovi.

Začnime s tým, že CS vznikla odštiepením z kultu AllatRa, s ktorým dodnes súvisí a ide vlastne o jedno hnutie. Verí v „mier“, mimozemšťanov a Putina považuje za záchrancu sveta, ktorý ovládajú zlí Archonti. Tých porazí „cár Nomo“, mýtická postava, ktorá javí viac ako náhodnú podobnosť s Putinom. Samozrejme nechýbajú elity vraždiace malé deti (tu je súvislosť s hnutím QAnon).

Dagmar Achsová

Creative Society nestrieľa takouto fantasy artilériou, pretože sami cítia, že by to bolo pre veľkú časť cieľovej skupiny neprijateľné. Ich hlavným naratívom je zjednotenie ľudstva, teda, ehm., Slovanov. Operujú so zmenami klímy, zároveň však nepripúšťajú ich zavinenie človekom a hovoria o „globálnom podvode s CO2“.  

Na prvé prečítanie môže ekologický alarmizmus vyzerať veľkolepo. „Avšak medzi riadkami sa dajú odčítať problematické náznaky,“ píše bloggerka Petra Bostlová. „Danilov vo svojich videách otvorene hovorí o tom, že štatút človeka a právo byť človekom je prisúdené len tým, ktorí budú s ideami sekty súhlasiť a rozhodovať o ňom bude ,centrálny medzinárodný výbor‘, pod vedením samotnej organizácie AllatRa. Danilov dokonca ide tak ďaleko, že ľudí, ktorí nesúhlasia s Tvorivou spoločnosťou označuje ako ,choré zvieratá‘ “. Čiže, v skratke, je to ako keby do Jehovistov nainjektovali nacizmus. A ešte si do toho koktailu primiešať aj klasickú jedovatú konšpiračnú rétoriku v štýle Zeitgeist. 

Najnovšie začali priaznivci CS škodiť aj na meteorologických stránkach, kde šírili svoje pavedecké bludy, napríklad o tom, že polárne žiary, ktoré boli viditeľné aj južnejšie, ako obvykle, znamenajú, že „horí kyslík“. Čo má byť samozrejme predzvesť globálnej kataklyzmy. Topenie ľadovcov podľa nich súvisí s „kozmickými pulzmi galaktických interakcií“. 

Allatra/CS vznikla na Ukrajine, ale vzhľadom na ich absolútne jednoznačnú a vždy deklarovanú podporu putinovského režimu už v čase Majdanu boli časom vytlačení. Ich vodca, Igor Michajlovič Danilov vystupuje ako lekár a akademik, v skutočnosti však tituly zrejme používa neoprávnene, ako upozorňujú ukrajinské zdroje. Podľa niektorých autorít sa momentálne nachádza alebo nedávno nachádzal na Slovensku. 

CS nie je žiadna hŕstka bláznov, odhaduje sa, že len v Česku má niekoľko tisíc priaznivcov. Hnutie tvrdí, že má podporovateľov vo viac ako 180 krajinách, no zdá sa, že je najobľúbenejší vo východnej a strednej Európe. Ich kanály na sociálnych sieťach, aspoň tu, majú státisíce odberateľov. Ich aktivity, ako videovýstupy, PR a celkové vystupovanie je veľmi profesionálne a naznačujú, že chudobou netrpia. Mimochodom, ich špecialitou je osloviť respondentov a potom ich zneužiť, o čom sa mal možnosť presvedčiť aj štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Juraj Smatana (ale aj mnohí vedci z celého sveta) a aj pápež, ktorého namotali tak, že im dal požehnanie. Publikačne a diskusne sú veľmi aktívni (stačí si zadať do googlu kľúčové slová). Mali stánok na veľtrhu Bibliotéka. No a samozrejme sa nebudeme čudovať, že medzi ich priaznivcov patria známe postavy dezinfo scény. Menovať nebudem, aby si nenamýšľali že sú dôležití.   

Kto ich financuje? Podľa religionistu Jakuba Ludvíka (pozri aj rozhovor) nie sú priame dôkazy, že Allatra/CS sú podporované z Ruska buď Kremľom alebo tajnými službami. Ale: „V Rusku teraz platí takzvaný zákon Jarovej, čo je veľmi prísny zákon vytvorený proti novým náboženským spoločenstvám,“ hovorí. „Svedkovia Jehovovi alebo scientológovia sú veľmi silne potieraní. Podľa toho, čo viem, AllatRa takým silným príkoriam nečelí.“ No a samozrejme, každá sekta má nadšených samosponzorov. 

Slovensko je už od roku 2014 vo vojne. V informačnej vojne a nie som si istý, či neprehrávame. Creative Society/AllatRa je v tomto prostredí silný hráč a určite ho oslabí, keď ho spoznáme.

Zdroje:

Rozhovor s religionistom Jakubom Ludvíkom

Dôkladná analýza vo veľmi kvalitnom podcaste Kanárci v síti (od 36:31)

Článok na BBC 

Podobná téma, ale v češtine: Vedci sa dištancujú... (parlamentnizpravy.cz)

Blog Petry Bostlovej s mnohými odkazmi

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite