Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zastavuje sa úpadok demokracie?

.marína Gálisová .názory .spoločnosť

Pred 50 rokmi zverejnila organizácia Freedom House svoju prvú správu o stave slobody vo svete. Odvtedy tak robí každý rok. A hoci posledných 17 rokov je sloboda globálne na ústupe, tento rok naznačuje, že možno dôjde k pozitívnemu zvratu.

Marína Gálisová

skepsa ohľadne stavu demokracie a slobody je rozšírená a pochopiteľná. Časť z nej je podložená dlhodobými dátami, časť tvoria naše vnemy (a tým nemyslím dojmológiu, ale veci pozorovateľné voľným okom).

No tak ako vždy, keď sa niečím vážne zaoberáme, je dobré venovať pozornosť aj dátam či dojmom, ktoré nepotvrdzujú hlavnú tézu. Toto teda berte ako minority report o stave slobody a demokracie vo svete. Nepíšem ho kvôli optimizmu za každú cenu, ale pre doplnenie realistického obrazu, ktorý nikdy nie je iba pesimistický alebo iba optimistický.

najskôr to, čo vidieť

Začnem tým, čo je viditeľné aj bez dlhého skúmania. Minulý rok priniesol hanebnú ruskú agresiu, príšernú vojnu na Ukrajine. Smrť mužov, žien, detí, starých i mladých, surové dupanie po snoch a očakávaniach jednotlivcov, ako sme aj my tu. Surové dupanie po svetlých víziách celej ukrajinskej spoločnosti. Je to hrôza, je to nárast útlaku a používania brutálnej sily.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite