Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Macronova neštátnická zhovorčivosť

.tomáš Zálešák .názory

Vyjadrenie francúzskeho prezidenta Macrona v súvislosti sporu medzi ČĽR a Taiwanom, v zmysle, že Európa má predstavovať tretí veľmocenský pilier medzi Čínou a USA, a že sa nemá nechať zatiahnuť do kríz, ktoré sa je netýkajú, sa budú najskôr čítať a kritizovať ako tradičný trucpodnik upadajúcej veľmoci. Kameň úrazu však môže byť inde, než v tradičnej francúzskej politike, nech už si o nej myslí kto čo chce.

Tomáš Zálešák

keď kedysi Charles de Gaulle snažil o autonómiu vo veľmocenskej politike Francúzska, iskrenia a nezhôd medzi Francúzskom, USA a organizáciou NATO bolo akiste dosť. Keď však prišlo na lámanie chleba – ako v čase kubánskej raketovej krízy – stanovisko Francúzska bolo jasne na strane USA a Atlantickej aliancie. Ak aj Francúzsko sledovalo vlastné záujmy, vedelo, čo tie jeho záujmy sú. Aspoň de Gaullovi to bolo jasné. Pri Macronovi to už jasné nie je.

Výsledok vojny na Ukrajine bude precedensom aj pre ČĽR ohľadom jej postupu voči Taiwanu. Isteže, Taiwan nie je Ukrajina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite