Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron to dal na Trumpa

.marína Gálisová .názory

Za ten viac než rok, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu s plnou silou, sa niekoľko vecí na Západe zmenilo k dobrému. Niekoľko ich však očividne zostalo nezmenených — a to sú veci, ktoré nás môžu všetkých ohroziť.

Marína Gálisová

predovšetkým sa tá zmena k lepšiemu dala vidieť na západnej jednote zoči-voči ruskému útoku. NATO, roky potupované z rôznych strán, vyhlasované za polomŕtve a nefunkčné, sa zrazu ukázalo ako nevyhnutná a jediná bariéra proti agresívnemu Rusku. Výsledkom bolo, že si ho začali vážiť aj tie krajiny, ktoré sa predtým pri jeho financovaní ozaj nepretrhli (ani veľké bohaté Nemecko nebolo ochotné prispievať štyrmi percentami svojho HDP). A z USA, kde predtým Donald Trump pristupoval k NATO ako k drahému prežitku, už bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu počuť hlavne ubezpečenia Joea Bidena, že Alianciu musia všetci jej členovia, vrátane USA, podporovať, platiť a prispievať k jej rozvoju.

Bezpečnostná spolupráca medzi európskym a americkým brehom Atlantiku sa opäť stala istotou, ktorú si štandardní politici nedovoľovali spochybniť. Bolo to dobre aj pre nás. Slovensko, pre ktoré je NATO jedinou zárukou bezpečnosti proti ruskej rozpínavosti, mohlo z tohto obnoveného silného postavenia Severoatlantického spojenectva čerpať istotu v ťažkej dobe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite