Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmije sú dobrý obchod

.juraj Petrovič .názory

Minister Jaroslav Naď dnes oznámil, že Slovensko výmenou za MiG-y a systém protivzdušnej obrany KUB dostane 12 nových bojových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper, vrátane tréningu posádok a 500 rakiet vzduch-zem AGM-114 Hellfire II. To všetko za tretinu bežnej ceny.

Juraj Petrovič

na stránkach .týždňa často kritizujeme vládu v nedôvere, je treba preto aj pochváliť. Obchod, ktorý sa vláde a Naďovi podarilo s Američanmi dohodnúť je výborný. Vipre sa už vyrábajú, dokonca ich niekoľko už môže byť vyrobených. Budú, na rozdiel od Black Hawkov, ktoré objednal Glváč s Pellegrinim, aj vybavené príslušnou muníciou proti pozemným pancierovaným cieľom a sú za skvelú cenu. Tá zahrnuje aj výcvik pilotov. Čiastočne ide aj o odškodné za oneskorené dodanie už objednaných Black Hawkov, ktoré dorazia na Slovensko až na budúci rok. 

Vipre nahradia už vyradené ruské Mi-24, ktoré sa nedali prevádzkovať a Slovensko tak opäť bude mať kvalitné vrtuľníkové vojsko, veľkosťou zodpovedajúce veľkosti krajiny. 

AH-1Z Viper pristáva na lodi USS Makin IslandCpl. Preston Reed / WIKIMEDIA COMMONSAH-1Z Viper pristáva na lodi USS Makin Island

AH-1Z Viper je moderný vrtuľník, pôvodne vyrábaný pre US Marine Corps a neskôr dodávaný do viacerých krajín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite