Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miloš Zeman — žiadne dedičstvo

.juraj Petrovič .názory

Keď 16. októbra a 3. decembra 2014 vybuchli dva sklady munície v moravskej obci Vrbětice neďaleko Zlína, málokto mohol tušiť, aký dopad bude mať táto kauza na prezidentský úrad Miloša Zemana. Pri výbuchu zahynuli dvaja ľudia.

Juraj Petrovič

keď 4. marca v britskom meste Salisbury našli na lavičke v bezvedomí ruského dvojitého agenta Segeja Skripala a jeho dcéru Juliu, otrávených ruským nervovým jedom Novičok, tiež sa zdalo, že s tým Miloš Zeman nemá nič spoločné. 

Tieto dve zdanilivo nesúvisiace udalosti spájajú dve osoby – ruskí agenti  Alexander Miškin a Anatolij Čepiga. Tí istí agenti sledovali Skripala už skôr v roku 2014 v Čechách, keď českej rozviedke pomáhal odhaľovať ruských agentov v Česku. Rovnako ako vtedy, aj neskôr v Anglicku s nimi bol aj Rus, vystupujúci pod falošným menom Sergej Fedotov, ktorý Miškinovi s Čepigom zrejme priviezol letom Aeroflotu do Londýna Novičok. Išlo o veliteľa jednotky GRU, ku ktorej patrili Miškin s Čepigom, Denisa Sergejeva. 

Ten istý Denis Sergejev bol v Čechách v čase, kedy sa tam v roku 2014 pohybovali Miškin s Čepigom. Po ich pobyte v Bulharsku tiež vybuchol muničný sklad, kde zahynulo 15 ľudí. Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) a policajné zložky sa zhodli v tom, že Miškin s Čepigom sú pravdepodobní páchatelia výbuchu vo Vrběticiach. 

český novičok?

Keď otrávili Skripalovcov, Rusko poprelo, že by Novičok vôbec kedy vyrábalo a tvrdilo, že jed bol zrejme vyrobený v Česku, na Slovensku alebo vo Švédsku. Absurdnej teórie, ktorú vládni predstavitelia všetkých troch krajín rozhodne popreli, sa chytil Miloš Zeman, ktorý poveril BIS vyšetrovaním, či v Česku bol vyrábaný Novičok. BIS zistila, že sa v roku 2017 v Brne látka podobného druhu ako Novičok použitý proti Skripaľovcom testovala, ale bola zničená. Navyše, išlo o iný druh, termínom Novičok sa totiž označujú viaceré látky podobného druhu. Miloš Zeman ale zo správy, ktorá bola navyše v režime utajenia, oznámil do médií, že v Čechách bol Novičok. Tejto jeho správy sa okamžite chytili ruské médiá a začali ju označovať za potvrdenie svojej obhajoby v kauze Skripaľ. Miloš Zeman nielen porušil utajenie danej správy, ale zafungoval ako prominentný proruský troll, ktorý Rusom umožnil riediť pravdu o ich teroristickom čine v Británii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite