Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ríša zla? Teroristický štát? Sú to len slová?

.marína Gálisová .názory

Nedávno sa nášmu parlamentu podarilo odhlasovať označenie Ruska za teroristický štát – výborný krok. Ale čo z toho? Slová predsa nevyhrávajú vojny, povie skeptik. Nie je to pravda. Slová sú silné zbrane.

Marína Gálisová

tak ako to, povie zase skeptik, že teraz Rusmi prepadnutí Ukrajinci žiadajú o stíhačky a tanky? Ak by stačili slová, načo by im boli zbrane? Na to je jednoduchá odpoveď. Keby sme boli včas vybojovali vojnu slov, nemuselo dôjsť na vojnu zbraní. Keby sme boli – aj my na Slovensku – včas reagovali na ruskú hybridnú vojnu, keby sme neboli dopustili, aby Západ nebol oslabil vlastnú obranyschopnosť a najmä vlastnú schopnosť odstrašiť Rusko, nebolo by došlo k tejto agresii. Stačilo pomerne málo: nikdy neveriť Rusku. Jeho slovám a predstieraniu.

Áno, pamätám si obdobie na konci studenej vojny, keď to vyzeralo, že Rusi chcú žiť normálny život v normálnej krajine. A ešte istý čas v období deväťdesiatych rokov sa zdalo, že je to tak. Už vtedy ma však trápilo zlé tušenie, že Rusko nehrozí iba preto, lebo je oslabené, a teda len čo naberie trochu sily, znovu začne byť hrozbou svetu. To tušenie ma trápilo preto, lebo ako keby vylučovalo možnosť, že môže existovať silné, ekonomicky stabilné Rusko, ktoré nie je hrozbou. A človek predsa nemôže želať iným ľudským bytostiam dlhodobú biedu, či áno? A tak som aj ja toto tušenie potlačila a držala som palce Rusom pri ekonomickej transformácii, hoci prebiehala šialene a bohatli z nej očividne najmä tí previazaní s ruským štátom.

„Ak na silu slov zabudneme, opäť bude všetko závisieť od sily zbraní.“

Napokon aj táto transformácia veľkú časť Rusov utvrdila v presvedčení, že sloboda nie je pre nich, pretože im neprináša dostatočné benefity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite