Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Bojíte sa jadrovej energie?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názor

Obaja autori tohto textu majú vzdelanie v oblasti jadrovej fyziky. Obaja zažili, ako po havárii v Černobyle neslobodné režimy nepriznali pravdu. A obaja dnes považujú práve jadro za cestu k ekologickejšiemu a aj bezpečnejšiemu svetu. Článok si pripomíname pri príležitosti výročia výbuchu v Černobyle.

Štefan Hríb

26. apríla 1986 došlo v černobyľskej jadrovej elektrárni k havárii, ktorá nadlho po-značila postoje svetovej verejnosti k využívaniu jadrovej energie. A keď bola 11. marca 2011 v dôsledku zemetrasenia a následnej vlny tsunami poškodená jadrová elektráreň v japonskej Fukušime, takže z nej unikla radiácia, Nemecko ako kľúčový európsky štát rozhodlo o postupnom uzatvorení svojich jadrových elektrární. Vyzeralo to logicky – ľudstvo skúsilo využívať jadrovú energiu, narazilo na jej limity, a kvôli bezpečnosti ľudí od nej odchádza. Lenže nie všetko, čo vyzerá logicky, je naozaj logické.

hirošima a Nagasaki

Náš strach z jadrovej energie pochádza z čias, keď o jadrovej energii bežný človek ani len netušil. Preto sa tej bombe zo začiatku hovorilo – a občas dodnes hovorí – atómová. Názov atómová bomba je pritom úplne, ale úplne nesprávny. A pochopenie toho, prečo je nesprávny, je v podstate pochopením toho, čo je jadrová bomba. A jadrový reaktor a jadrová elektráreň.

Tepelná elektráreň berie energiu zo spaľovania nejakého materiálu, väčšinou uhlia. Spaľovanie je chemický proces, pri ktorom sa atómy paliva (kľúčový je uhlík) viažu s atmosferickým kyslíkom do molekúl oxidu uhličitého. A keďže tie molekuly majú nižšiu energiu ako jednotlivé atómy, z ktorých sa skladajú, nejaká energia sa pri tom spájaní atómov do molekúl uvoľní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite