Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.iný pohľad Juraja Petroviča: Nebezpečný Fico

.juraj Petrovič .názory .názor

Karel Havlíček Borovský, významný predstaviteľ českého národného obrodenia, bol spočiatku veľký rusofil a slavianofil. Potom ale v rokoch 1843 a 1844 strávil osemnásť mesiacov v Rusku. A Havlíčkovo rusofilstvo neprežilo zrážku s realitou.

Juraj Petrovič

slovenskí národní buditelia sa málokedy vybrali do Ruska overiť si svoje idealizované predstavy, a tak na Slovensku prežil až do dnešných dní mýtus o širokom ruskom dubisku, ku ktorému sa môžu Slováci s dôverou primknúť. Na to, že dubisko je skôr choroba, ktorá sa šíri, ak sa jej potenciálne obete nebránia, nikdy neprišli. 

Mocné objatie ruského dubiska zakúsili až Slováci, ktorí boli hneď po „oslobodení“ Slovenska vyvezení ruskou tajnou službou NKVD do gulagov na Sibíri. Tie v ničom nezaostávali za hitlerovskými koncentrákmi, to ale miestnym komunistom, povinne milujúcim Sovietsky zväz aj s jeho veľkoruským dedičstvom nijak neprekážalo. 

„Fico, podobne ako Orbán, je rozhodnutý, že ak sa s pomocou Pellegriniho alebo fašistov vráti k moci, jej opätovnú stratu už nechce dovoliť.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite