Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verejný nepriateľ č.1

.eugen Korda .názory

Mnohé štáty, teda ich represívne zložky, vydávajú zoznamy ľudí, ktorí sú pre štát nebezpeční, ktorí škodia jeho občanom a ktorých je treba nejakým spôsobom eliminovať. V týchto zoznamoch ich zoraďujú podľa stupňa nebezpečnosti a riadia sa ním aj inštitúcie, ktorých úlohou je takýchto ľudí chytiť a potrestať.

Eugen Korda

téma „verejný nepriateľ č. 1“ je často vďačná na natáčanie akčných filmov. Nie vždy je v nich „verejným nepriateľom č. 1“ nejaký gangster, či terorista alebo mafián. Takto označenou osobou často býva zdanlivo bezúhonný človek, možno politik alebo iná verejne známa osoba, ktorá pod plášťom svojej funkcie vykonáva činnosť, ktorou ohrozuje bezpečnosť štátu a slobodu jeho občanov.  Smutným poznaním je to, že verejnosť často „verejných nepriateľov“ vníma ako úctyhodné celebrity. 

O verejných nepriateľoch sa píšu romány, či spievajú piesne. Verejnými nepriateľmi môžu byť aj politici a ani netreba chodiť veľmi ďaleko do histórie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite