Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môže vojna na Ukrajine jadrovo eskalovať?

.tomáš Zálešák .názory

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine sa Kremeľ už viackrát uchýlil k strašeniu jadrovými zbraňami. Je veľa dôvodov pokladať scenár jadrovej eskalácie za nepravdepodobný a zhubný pre samotné Rusko. Akokoľvek nerealistický však môže byť, už zastrašovanie a vydieranie touto možnosťou je psychologickou, morálnou a politickou zbraňou, s ktorou musíme rátať.

Tomáš Zálešák

máme teda dôvody zaoberať sa touto súčasťou ruského vojnového postupu, aj napriek tomu, že pre Moskvu existuje viac a realistickejších možností, ako skomplikovať priebeh bojov, prípadne výsledok vojny.

NATO má nespochybniteľnú prevahu v konvenčných silách a približnú paritu v jadrových zbraniach, ak k celkovému arzenálu USA zarátame aj kapacity Veľkej Británie a Francúzska. To je, samozrejme, veľmi hrubý údaj, nehovoriaci ešte o typoch, rozmiestnení, nosičoch, pripravenosti na použitie a pod. V každom prípade je tu však jedna položka, v ktorej má Rusko výraznú početnú prevahu. Je ním počet taktických, či v širšom poňatí „nestrategických“ jadrových hlavíc. Spodný odhad počtu ruských taktických hlavíc je necelých 2000, niektoré zdroje však uvádzajú počty až do 6000. NATO, t.zn. USA disponuje podľa posledných údajov počtom 230.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite