Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Tomáša Zálešáka: Slobodný Babiš, neslobodný Irán

.tomáš Zálešák .názory ..týždeň

V susednom Česku oslobodili od obvinení Andreja Babiša. V Iráne zase boli vykonané ďalšie popravy (celkovo štyri) obvinených v súvislosti s masovými protestmi po smrti Kurdky Mahsi Amíní a je možné očakávať ďalšie podobné rozsudky.

Tomáš Zálešák

teherán pritvrdzuje

K 7. januáru boli v Iráne vykonané doposiaľ štyri popravy obvinených v súvislosti s masovými protestmi po tom, čo v septembri zahynula vo väzbe Kurdka Mahsa Amíní. Je možné očakávať ďalšie rozsudky a popravy. Ten istý režim predáva Rusku drony používané proti Ukrajine. Napreduje v úsilí o získanie jadrovej bomby obchádzajúc medzinárodné zmluvy a sankcie. Ak sa tento rok nepodarí obnoviť sankčný režim, znamená to zúženie poľa pre diplomaciu, zvýšenie hrozby vojenskej konfrontácie a oslabenie šancí iránskeho ľudu zmeniť režim. Totalitné a diktátorské režimy spravidla nepadajú vtedy, keď majú moc pevne v rukách. Skôr po tom, čo ich dostihne vlastná erózia. Iránski predstavitelia to vedia a podľa toho konajú – agresívne dovnútra aj navonok. Vieme my, ako reagovať?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite