Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina si želá mier, ten však vyžaduje garancie

.tomáš Zálešák .názory

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v článku pre týždenník Economist hovorí o desiatich podmienkach mieru pre Ukrajinu a Rusko. Jeho vyjadrenia sú hodné zapamätania. Mier je síce v tomto okamihu ešte stále vzdialený. Aby však bolo možné o ňom zmysluplne hovoriť a uvažovať, je treba vyjasniť si situáciu. A pripomenúť si niektoré, síce občas spomínané, zväčša však nedocenené skutočnosti.

Tomáš Zálešák

ak by išlo len o jednoduché zastavenie bojových akcií, mier by nebol mier, len ďalšie nestabilné, nespoľahlivé prímerie s nebezpečnými následkami. Mier je viac než prostá absencia bojov. Vojnový stav môže byť zamaskovaný zdaním mieru, ktorého nestabilita či nespravodlivo nastavené podmienky môžu viesť k ďalším a ťažším následkom. 

K týmto následkom, naznačuje Jermak, by mohlo patriť aj jadrové vyzbrojovanie ďalších štátov a teda narušenie režimu nešírenia jadrových zbraní, 28 rokov po tom, čo sa Ukrajina svojich jadrových zbraní vzdala výmenou za bezpečnostné garancie, ktoré Rusko porušilo.

 Spomínaných desať podmienok sa, stručne povedané, týka bezpečnostných záruk pre Ukrajinu vo viacerých oblastiach, vrátane oblasti jadrovej energetiky a potravinovej bezpečnosti. Základom je priznanie Ukrajine práva na existenciu ako suverénneho štátu v rámci pôvodných, medzinárodne uznaných hraníc. Požaduje sa stiahnutie ruských jednotiek z protiprávne okupovaných území, návrat zajatcov, väzňov a odvlečených spoluobčanov, a nakoniec: potrestanie vojnových zločinov, čomu má slúžiť zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu. „Samotný podpis mierovej zmluvy je až desiaty“, prízvukoval Jermak.

Je jasné, že cesta ku skutočnému mieru nebude ľahká.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite