Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vládu dobehlo skrátené konanie pri rodinnom balíčku

.juraj Medvec .názory

Ústavný súd sa zásadne nevyjadruje k ekonomike. To, že sa to dnes zmenilo, iba poukazuje na absolútny nedostatok rešpektu vlády voči ústave a demokratickému procesu.

Juraj Medvec

ústavný súd ústami jeho predsedu Ivana Fiačana zrušil Matovičov rodinný balíček. Ak by vám nestačil iba jeden dôvod, Ústavný súd SR nám dal rovno dva. V prvom rade poslancov pokarhal za spôsob, akým zákon v zrýchlenom legislatívnom konaní prijali. Šokujúcejšie je, že sa tradične nestranná a technokratická inštitúcia pustila do ekonomickej analýzy. Už len tento fakt poukazuje, akú kvalitu mal zákon o rodinnom balíčku z dielne ministra financií Igora Matoviča.

Ale poďme po poriadku. Ústavný súd vo svojom rozhodnutí jednoznačne skonštatoval, že Matovič a spol. opätovne hrubo zneužili legislatívny proces. Kľúčovým prvkom demokracie je pritom okrem voľby našich zástupcov aj účasť na tvorbe a prijímaní zákonov. Vláda základný parameter demokracie úplne odignorovala a pretlačila zákon s masívnym negatívnym dopadom na verejné financie v zrýchlenom legislatívnom konaní doslova bagrom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite