Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všade samé hodnoty

.tomáš Zálešák .názory

Hovoriť nadmerne často o „hodnotách“ sa v našom verejnom priestore stalo zvykom, ktorého pôvod si už neuvedomujeme, a neuvedomujeme si ani jeho neadekvátnosť. Hodnoty sa stali zaklínadlom. Zaklínadlá môžu účinne mobilizovať, neprospievajú však jasnosti myslenia.

Tomáš Zálešák

takže počúvame napr. o „rodinných hodnotách“, „tradičných hodnotách“, „kultúrnych hodnotách“, „kresťanských hodnotách“, „liberálnych hodnotách“, „hodnotách demokracie“, o ohrození tých-ktorých „hodnôt“. Každý si to môže vztiahnuť na svoj obľúbený program, presvedčenie alebo politických reprezentantov údajne „bojujúcich za hodnoty“ také či onaké.

Podobne možno aj kritizovať presvedčenia či nároky tých druhých; „hodnoty“ v spojení s konkrétnymi prívlastkami možno používať aj ako nadávku (napríklad: „choďte do čerta s vašimi blbými konzervatívnymi hodnotami“).

Terminológiou hodnôt možno aj odbiť oponenta. Povedať „to je len hodnotový súd“, má znamenať, že nejaké vyslovené presvedčenie je svojvoľné, objektívne neodôvodniteľné, iracionálne, nevedecké.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite