Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Maríny Gálisovej: Vďakyvzdanie (v) Amerike

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Antiamerikanizmus je síce v móde, ale ja som pevne presvedčená, že by sme mali byť za Ameriku vďační. Za Spojené štáty americké ako pevnú demokraciu, ktorá dlhodobo bráni iné ohrozené demokracie.

Marína Gálisová

vďakyvzdanie

Američania slávia Deň vďakyvzdania na pamiatku vďačnosti prvých Angličanov, ktorí sa usadili na americkom kontinente. Tí osadníci to nemali ľahké. Decimovalo ich nové prostredie, nepriateľské k ich fyzickým i psychickým návykom. Ale len čo sa im podarilo prežiť prvú zimu, vypestovať prvú poriadnu úrodu a ako-tak si stabilizovať osídlenie, poďakovali sa za to nebesiam. 

Nebol to koniec ťažkostí, ale bol to začiatok úspešného príbehu v Novom svete. Príbehu, v ktorom sa časom – aj cez prekážky a zlyhania – podarilo vytvoriť demokratické zriadenie s nasledovaniahodnými inštitúciami. Antiamerikanizmus je síce v móde, ale ja som pevne presvedčená, že by sme mali byť za Ameriku vďační. Za Spojené štáty americké ako pevnú demokraciu, ktorá dlhodobo bráni iné ohrozené demokracie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite