Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Majú pravdu lekári alebo vláda?

.štefan Hríb .názory .editoriál

Spor lekárskych odborárov s vládou o platy a ďalšie požiadavky je najostrejší od roku 1989. Ale nie je to spor, v ktorom má jedna strana pravdu a druhá zahmlieva. Skôr je to spor, ktorý odkrýva, kto sme.

Štefan Hríb

lekárske odbory majú pravdu v tom, že takmer všetky vlády od roku 1989 nepovažovali zdravotníctvo za prioritu, pričom viaceré ho považovali za zdroj svojej koristi. Dnešný stav našich nemocníc, ambulancií a aj zdravotníckych škôl je toho dôsledkom. V tomto zmysle sú požiadavky na zmenu oprávnené a lekári si zaslúžia podporu.

Lenže lekárske odbory podobne vyhrotené nátlakové akcie, v ktorých je rukojemníkom pacient, nerobili ani za Mečiarových, ani za Ficových vlád. A pritom to boli práve tieto vlády, ktoré zdravotníctvo najviac menili na svoje eldorádo, a to na účet chorých ľudí aj poctivých lekárov. V tomto zmysle konajú lekárske odbory úplne neférovo, a to úplne bez ohľadu na pacientov. Lebo Soboňa, Čislák či Paškov Raši si takýto nátlak zaslúžili rádovo viac než minister Lengvarský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite