Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

LOZ aj vláda — môžete sa hanbiť

.juraj Petrovič .názory

Vyjednávania lekárskych odborov s vládou sú na bode mrazu. Igor Matovič tlačovkuje a rozpráva bájky, ktoré majú očierniť lekárov. Tí zas pre istotu ani neprišli na rokovanie. LOZ aj vláda, to sa fakt nehanbíte?

Juraj Petrovič

je právom každých odborov klásť tvrdé požiadavky na vládu. V krajnom prípade môžu urobiť aj to, že tak kľúčoví zamestnanci ako sú lekárky a lekári v nemocniciach, podajú výpovede. Spôsob, ako je vedený tento spor je ale smutnou ukážkou toho, ako to v tomto štáte nefunguje. Na jednej aj druhej strane.

Je dobré, keď situáciu pomenujeme tak, ako naozaj vyzerá. Lekárske odbory dali vláde nôž na krk. Požiadaviek je síce viac, ale z ich formulácie je zrejmé, že okrem tých platových sú viac alebo menej kamuflážou. Nikto nemôže veriť, že do 30. novembra sa zvýši počet študentov na lekárskych fakultách, alebo že vláda zabezpečí do konca novembra „lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov“. „Produkcia“ atestovaných lekárov trvá dvanásť rokov. Ako to má vláda zabezpečiť do konca novembra? Keď teda pominieme nevkus nazývať proces vzdelávania lekárov produkciou.

Vyše dvetisíc lekárok a lekárov podalo výpovede, ktorých lehota uplynie 30. novembra. Ak ich nestiahnu, 1. decembra nemáme na Slovensku funkčné zdravotníctvo. A podali ich nie preto, že chcú viac študentov na lekárskych fakultách. Chcú vyššie platy. Bodka. To je úplne legitímne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite