Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Kto ochráni lásku?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .spoločnosť

Počúvame, že rodina potrebuje ochranu. Pred čím ju treba chrániť? Rodina je založená na láske, je teda ohrozená láska? Ide našim ochrancom rodiny o ochranu lásky? A prečo potom pôsobia skôr neláskavým dojmom?

Štefan Hríb

monogamia nie je čisto ľudský vynález. Medzi zvieratá uzatvárajúce celoživotné alebo aspoň veľa rokov trvajúce partnerstvá patria napríklad vlky a aj niektoré druhy líšok, opíc, netopierov, supov či pavúkov. Inými slovami, monogamia vôbec nie je vynález, je to prirodzenosť niektorých druhov, medzi inými aj naša.

Táto prirodzenosť je pre nás ľudí veľmi užitočná. Vzhľadom na veľkosť našich mozgov sa totiž musíme narodiť pomerne málo vyvinutí – ak by sme čakali dlhšie, už by nás s tými veľkými hlavami naše mamy nedokázali priviesť na svet. To ale znamená, že sa rodíme bezbranní a roky sa potom musí o nás niekto starať. A mama s otcom sa väčšinou dokážu postarať lepšie ako mama sama. Párové spolužitie je teda pre nás evolučnou výhodou, a to bez ohľadu na to, či evolúcia je alebo nie je dielom božím. Spoločná starostlivosť rodičov o potomstvo znamená väčšiu šancu detí dožiť sa dospelého veku, nájsť lásku a mať potomstvo. Ale má to jeden háčik.

vášeň, láska, sex

Páry vznikajú často na základe mimoriadneho vzplanutia, ktorému hovoríme zaľúbenie, a udržujú sa často na základe pokojnejšieho a hlbšieho vzťahu, ktorému hovoríme láska. Jedno aj druhé sme schopní zažiť opakovane, nie len raz. Dôležitou súčasťou zaľúbenia aj lásky je sex, pri ktorom ale nie sme biologicky predurčení mať len jedného partnera. Zaľúbenie, láska a sex spolužijúcich párov sú preto vždy potenciálne ohrozené zaľúbením, láskou a sexom mimo tohto páru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite