Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deň veteránov a deň porazených

.juraj Petrovič .názory

Dnes uplynulo 104 rokov od konca Veľkej vojny. Tak ju volali ľudia, ktorí sa jej konca dožili. Bola vojnou, ktorá udala tón celému dvadsiatemu storočiu a formuje naše dejiny dodnes.

Juraj Petrovič

bola zatienená zverstvami vojny, ktorá spôsobila jej premenovanie na prvú svetovú vojnu. A bola priamou príčinou druhej svetovej vojny.

Ukázala ľuďom, že je možné strojovo vo veľkom zabíjať iných ľudí. Ukázala, že je možné používať jedy, dusivé plyny a ostreľovačov, ktorí zabíjali každého, kto sa im dostal na mušku. Ukázala, že ani civilisti a ich mestá nie sú pred vojnou nijak imúnne, naopak, že môžu byť priamo cieľom útokov v rozsahu dovtedy nevídanom. 

Prvé Vianoce si ešte bojujúci vojaci zaspievali vianočné koledy medzi zákopmi. Tie druhé už by im to ani vo sne nenapadlo. Milióny mŕtvych mladých mužov, ale aj civilných obetí predčili akékoľvek predstavy obyvateľov krajín, ktoré v roku 1914 radostne vstupovali do vojny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite