Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokracia nie je obchodný dom

.juraj Petrovič .názory

Po tom, čo prezidentka oznámila, že v súlade s ústavou a rozhodnutím ústavného súdu vypíše referendum s jednou otázkou, začala sa aj v demokratickej časti spoločnosti diskusia o tom že možnosť referendom odvolať vládu vlastne nie je nič nedemokratické. Vo Švajčiarsku by to bola pravda, u nás to môže viesť k úplnému znefukčneniu politiky a štátu. Prečo?

Juraj Petrovič

referendum je o tom, či by mala v slovenskej ústave existovať možnosť referendom odvolať vládu. Zástancovia tejto možnosti tvrdia, že to je vlastne demokratické. Čudujú sa, že prečo by mal volič mať právo rozhodovať o zložení vlády len raz za štyri roky a inak by mal čušať.

Problémom tejto argumentácie je nepochopenie ústavného poriadku, v ktorom na Slovensku žijeme. Ten poriadok sa nazýva zastupiteľská demokracia. Občania volia v pravidelných intervaloch svojich zástupcov, ktorí následne vykonávajú moc, ktorú im občania voľbami zverili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite